Image default

Hét tündéri kicsit szült Topáz, a vakvezető labrador, akik szintén vakvezető kutyusok lesznek egyszer!

Hét tündéri kicsit szült Topáz, a vakvezető labrador, akik szintén vakvezető kutyusok lesznek egyszer! A kiskutyák egészségesek, jól vannak és majd másféléves korukban kezdik megtanulni a vakvezető szakmát.

Nagyszerű örömhírt osztott meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola hírportálunkkal, ugynis Topáz hét kölyköt szült a napokban!

„Nem aludtunk az éjjel, de örömmel fáradtunk el, hiszen Topáz hét kölyöknek adott életet” – mondta Komondi Piroska szakmai vezető. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyésztői programjában született kölykök nyolc hétig együtt maradnak az alomban, utána kölyöknevelő családokhoz kerülnek, majd egy-másfél éves korukban kezdik el tanulni a vakvezető szakmát az alapítvány kiképzőitől.

Mint beszámoltak róla, az ellés rendben megtörtént Budapesten, hétfőn éjjel 11-kor kezdődött és kedden hajnal 15.30-ig tartott. Az utolsó kölyök kicsit lassan jött, két óra telt el az őt megelőző testvére és közte.

A négy kan és három szuka egészséges, szopnak és tele pocakkal alszanak.

A fotókon látni, hogy csíkosak a kicsik: „Nedves még a bundájuk a születés után és gyűrött, olyan, amilyen formát az anyjuk méhében felvett. Szeretem ezeket a csíkokat, amelyek hamarosan el fognak tűnni, már alig látszanak” – mondta hat órával a kölykök születése után az alapítvány szakmai vezetője, Komondi Piroska.

Az anyuka és a kicsik is jól vannak!

Az anyakutya kezdő még, ezért az első kölyök születésekor kicsit elcsodálkozott:
„Megszagolta, és azt gondolta, hogy neki nincs több dolga vele. Aztán mégis másként döntött, megtisztogatta és megetette” – mondta a szülésnél végig segédkező Piroska. Topáz első almában a legkisebb kölyök 417 gramm, a legnagyobb 553, ami szintén rendben van.

A kölykök születése lelkes csapatot hozott össze. Hadrendbe állt az egyik rutinos kölyöknevelő, Ménesi Gizella, aki segített Zina kutyánk mellett mind a négy alkalommal. Ott volt Elekes József is, hogy megnyugtassa Topázt. Erre ő a legmegfelelőbb, hiszen a kölyöknevelője és gazdája egyben.
„Huh, nagy élmény volt. Nem sokat aludtunk, de túl vagyunk rajta. Két bába volt, én meg a dúla” – mondta megkönnyebbülten József.

Az alapítványuk tenyésztési programjában születő kölykök almonként azonos kezdőbetűs neveket kapnak. Topáz kölykei F betűsök lesznek majd. Jó egészséget kívánunk a kölyköknek és az anyakutyának! – zárták boldogan közleményüket.

(Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egy kosárnyi szuper kiskutya nevet vár a Baráthegyi Vakvezető Alapítvány ezeknek az édes cukiságoknak!

Erik

Megszülettek Malina, a vakvezető kutyus kölykei is a Baráthegyi Vakvezető Alapítványnál

Erik

Álommeló a javából: Kölyöknevelőket keres a magyar vakvezetőkutya iskola

Eszti_mav