Image default

Különleges törpedenevér babát nevelgetnek nagy gondoskodással az Ott-Hont Vadmentő Alapítványnál!

Különleges törpedenevér babát nevelgetnek nagy gondoskodással az Ott-Hont Vadmentő Alapítványnál!

Mindössze pár grammos törpedenevér életéért küzdenek a Ott-Hont Vadmentő és Közösségi Segítő Alapítványnál. A kihívás nem kicsi, hiszen az ilyen fiatal denevérek még hatalmas gondoskodást igényelnek. 

Mint ahogy az alapítvány a közösségi oldalán írja, a kis törpedenevér gyermek egy másik bőregér mellé érkezett, így most jókat kupacolnak estènkènt lógva. Nem egyszerű az élet az aprósággal, hiszen mint írják:

“Ő mèg nem tudja mit akarok töle, nem tudja, hogy kicsit nőni kène, így 40 perceket görnyedek fölötte, mire tápanyagot varázsolok a kis pár grammos testèbe. Nagyobb tesó a kánikulák elmúltával rászabadulhat a vadonra ismèt. Addig továbbkèpzi a kis barátját.” – jegyezték meg.

Légypapírba ragadt törpedenevért mentett a Sóstó Vadvédelmi Központ is!

Szerencsére megúszta a kalandot és ez azért is fontos, mert egy ilyen pár grammos apró jószág 1000-1500 db szúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán.

légypapír és különféle rágcsálóragasztók használata előtt érdemes kicsit végiggondondolni alkalmazásának körülményeit – hívta fel a figyelmet a Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook oldalán.

Mint megjegyzik, vannak ugyanis olyan állatfajok, melyek pont ezektől a kellemetlenkedő rovaroktól próbálnak bennünket megszabadítani, de közben életveszélynek tesszük ki őket a helytelenül kihelyezett csapdákkal. Az esetek nagy részében elpusztulnak ezek a hatékony rovarevők, mert a ragasztóanyag legtöbbször igen erős és nem tudnak belőle kiszabadulni. A megelőzés a legfontosabb: ott használjuk, ahol csak a célfajokat tudjuk vele gyéríteni és gyakran ellenőrizzük is ezeket!

Ha sikerül kiszedni egy állatot, akkor sincs könnyű dolgunk, mert a szennyeződés mértékétől függően akár hetekig is eltarthat az eltávolítása – jegyezték meg.

“Mi lenolajjal, olívaolajjal vagy babaolajjal szoktunk dolgozni, a kis törpedenevérről így is kihívás volt leszedni ezt a kellemetlen anyagot. Szerencsére megúszta a kalandot és ez azért is fontos, mert egy ilyen pár grammos apró jószág 1000-1500 db szúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán.” – tették hozzá!

Nemrég egy másik bajba jutott különleges denevért mentett a Sóstó Vadvédelmi Központ!

Egy kis vízi denevér szorult segítségre, aki a legnagyobb szúnyogfogyasztó. Egy éjszaka alatt akár 2500 darab szúnyogot is elpusztít!

A hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll. Minden fajnak megvannak a maga tulajdonsága, de kivétel nélkül hasznos állatok – hívta fel a figyelmet a denevérek fontosságára a Sóstó Vadvédelmi Központ. 

Mint hangsúlyozták, a vízi denevér (Myotis daubentonii) központuk 10. denevérfaja. Szerencsére nem töltött sok időt náluk. Legyengült állapotban érkezett hozzájuk, de egy kis felerősítést követően sikerült visszavinni a kolóniájához a megmentőjétől kapott információk alapján.

Elárulták továbbá, hogy a vízi denevér (Myotis daubentonii) az egyik legnagyobb szúnyogfogyasztó! 1500-2500 db csípő- és árvaszúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán. Testéhez képest igen nagy lábai vannak, ezzel a víz felszínén megjelenő rovarokat is könnyedén el tudja kapni, sőt esetenként apró halakat is zsákmányol.

(Forrás: Ott-Hont Vadmentő és Közösségi Segítő Alapítvány Sóstó Vadvédelmi Központ, Fotó: Pintér Zsófia, Csete Gábor)

Magyar Állatvédelem