Image default

Nem kell a tengerhez menni medúzáért, már Borsodban is felbukkantak

Júniusban számoltunk be, hogy elszaporodtak a medúzák Fadd-Domboriban, a Duna egyik holtágában. A mostani hír viszont már kicsit arrébb, a Borsodban talált medúzákról szól.

Konkrétan a nyéki tavak környékén a Debreczeni-tóban fotózott medúzát Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője. Az oktató a hírt a Boon-nal osztotta meg.

Borsodi medúzák

“A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget, 26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet” – tette hozzá Golej Szabolcs.

A medúzákról egy galéria is készült, mely IDE kattintva tekinthető meg.

Kínából kerülhettek ide

A feltehetően Kínából származó faj mára invazívnak számít. Ugyan vannak mikroszkopikus méretű méreganyagot tartalmazó csalánsejtjeik, de ezek az emberre nem veszélyesek.

Magyarországon ritkán fordul elő édesvízi medúza, általában kavicsbányatavakban és a folyók holt medreiben szoktak megjelenni, ha ideálisak a körülmények, ugyanis nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletére, a pH-ra és víztisztaságra is.

Apró termetű, néhány centiméteres, átlátszó, medúza formájú élőlényekről van szó, amelyek lüktető mozgással úsznak a vízben. Általában, a kristálytiszta vízben lehet őket megtalálni. Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában. Valamikor az 1920-as évek elején Délkelet-Ázsiából kerültek Európába, valószínűleg úgy, hogy akváriumból valamilyen természetes vízbe jutottak vagy az állatok, vagy a petéik.

Magyar Állatvédelem

címlapkép: Neptun Búvár Klub

KAPCSOLÓDÓ

Sokkoló, amit a NÉBIH talált ezen a borsodi tanyán

magyarallatvedo

Kútba esett kölyköt mentettek a tűzoltók

Viki

“Kellemetlenül” érzi magát a svájci farkast kilövő “vadász”

magyarallatvedo