Image default

Különleges madárfajok bukkant fel az egyik hazai madárgyűrűző állomáson

Az elmúlt hétvégén különleges esemény történt a Dávodi Madárgyűrűző Állomáson: mindhárom magyarországi tücsökmadárfaj megjelent az állomáson.

A nádi (Acrocephalus schoenobaenus), a berki (Locustella fluviatilis) és a rendkívül ritka réti tücsökmadár (Locustella naevia) is megfigyelhető volt. Erről számolt be közösségi oldaán a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A nádi tücsökmadár – a leggyakoribb vendég

A nádi tücsökmadár a három faj közül a leggyakoribb a Dávodi Madárgyűrűző Állomás környékén. Komoly populációja fészkel a holtágak nádasában, és a vonulási időszakban is sok egyed használja a területet táplálkozásra és erőgyűjtésre. Ezek a madarak fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, hiszen rovarokkal, főként szúnyogokkal táplálkoznak, amelyek szabályozzák a környék rovarállományát.

A ritka és értékes találat

A berki tücsökmadár már jóval ritkább látvány. Bár a környékről csak szórványos adataink vannak a költési időszakból, a vonulási időszakban néhány egyed alkalmanként feltűnik. Évente csupán 3-5 példányt sikerül befogni és megjelölni az őszi vonulás során.

A réti tücsökmadár – az igazi meglepetés

A legizgalmasabb találat azonban a réti tücsökmadár, amely rendkívül ritkán fordul elő ezen a vidéken. Az elmúlt 15 évben mindössze négy példányt sikerült megfogni a Dávodi Madárgyűrűző Állomáson. Ezek közül egy tavasszal, három pedig ősszel került megfigyelésre és gyűrűzésre. A madárfaj jelenléte különleges esemény, hiszen ez a faj kifejezetten ritka a vonulási útvonalakon, és populációja is csökkenő tendenciát mutat Európában.

Magyar Állatvédelem, a képek csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

Szép számban költenek réti tücsökmadarak a Kis-Sárréten

Viki