Image default

Te is segíthesz a nemrég született tündéri lámacsikó nevének kiválasztásában!

Te is segíthesz a nemrég született tündéri lámacsikó nevének kiválasztásában! A kis kanca szépen erősödik és egyre aktívabb, noha még jó ideig igényli majd anyja gondoskodását. Szeptember 18-a 14:00-ig szavazhattok a szívetekhez legközelebb álló javaslatra a megfelelő reakciójellel az állatkert közösségi oldalán. 

Tarka lámacsikó az ősz első újszülöttje, akit most elnevezhetsz! – osztotta meg örömmel közösségi oldalán a Zoo Debrecen.

Mint megjegyezték, parkukban ősszel is megannyi látnivaló vár, és új jövevényekből sincs hiány, miután szeptember 6-án újabb egészséges utód jött világra a lámák csapatában. A kis kanca szépen erősödik és egyre aktívabb, noha még jó ideig igényli majd anyja gondoskodását. Színezete az elmúlt években világra jött csikókhoz hasonlóan elöl fehér, hátul pedig sötétbarna, ami egészen azóta hagyománynak számít náluk, hogy fehér kancáikhoz 2016-ban megérkezett Negro, a fekete csődör a Kassai Állatkertből.

Nevének kiválasztásába szeretnének bevonni az állatbarátokat is, így szeptember 18-a 14:00-ig szavazhattok a szívetekhez legközelebb álló javaslatra a megfelelő reakciójellel – tették hozzá.

Nyáron is egy írtó cuki lámacsikó született Debrecenben! A tarka lámacsikó volt a nyár első újszülöttje az állatkertben.

A Debreceni Állatparkban a vakáció közeledtével sincs hiány új jövevényekből, hiszen június 7-én újabb egészséges utód jött világra a lámák csapatában – osztotta meg örömmel közösségi oldalán a Zoo Debrecen.

Mivel a lámák egy-egy csődörből és annak kancáiból álló csapatokban élnek, ivarérését követően ez a csikó is el fog költözni, de idén még egészen biztosan találkozhattok vele – akár a nyári szünet minden hetén megtartott Esti séták 2024 alkalmával is – a Dél-Amerika-kifutósoron, a felnőtteknek pedig zoocsemegével is kedveskedhettek! – jegyezte meg az állatkert.

Az év elején tündéri kis láma született a Veszprémi Állatkertben is!

Folytatódott a bébibumm az egyre népesebb lámacsaládban!

A jelek szerint, idén is új csoporttal bővül a lámaovi – kezdte örömmel Facebook bejegyzését a Veszprémi Állatkert. A késő téli, kora tavaszi bébibumm folytatódik, hisz a napokban ismét egy aranyos kis lámával gyarapodott a lámakifutó.


Szilveszterkor is született egy cuki láma a Veszprémi Állatkertben! Az apróság nagyon jól van azóta is. Örömteli bejegyzésben osztotta meg a Veszprémi Állatkert Szilvesztert követően, hogy egy új jövevénnyel bővült a lámacsaláduk!

Mint írták: “Tél ide vagy oda, legújabb kis lámánk nem várta meg a tavaszi bébibumm időszakát, de még az újévet sem. Úgy döntött ugyanis, hogy még Szilveszter napján a világra jön. Az évszaknak megfelelően hófehér bundával született láma lány bájos kinézetével az állatkert munkatársainak szívét azonnal elrabolta. 
Reméljük ilyen hatással lesz látogatóinkra is.


Ha vannak jó névötleteitek a kislány láma számára, ne tartsátok magatokban, várjuk őket kommentben és facebook üzenetben egyaránt.” – írták.

Barátságos és kíváncsi állatok

A láma a dél-amerikai tevefélék 4 faja közül a legismertebb. Természetes környezetükben Dél-Amerika bokros, füves területein, Peru déli részétől Bolívia nyugati feléig terjedtek el, illetve Argentína északnyugati részétől Chile északkeleti feléig. A Dél-Amerikában élő lámák számát 3,7 millióra becsülik. Kizárólag háziasított egyedek élnek itt, az emberek teherhordásra használják őket, bár a technika térhódításával ez a szerepük lecsökkent, és inkább húsáért, gyapjáért tartják. Napjainkban a korábbi időkhöz képest kevésbé elterjedt háziállat.

Társas, barátságos állat, azonban olykor csökönyös is lehet. Ha a terhet, amit hord a hátán, túl nehéznek találja, nem mozdul meg. Csak akkor engedi, hogy rátegyék a hátára, ha más lámák is a közelében vannak. A láma háborítatlan körülmények között akár 20 évig is élhet.

A jól szocializált láma barátságos és kíváncsi. Azonban a palackból táplált lámák vagy azok, amelyek túl sokat voltak emberek közelében, hajlamosak fajtársukként kezelni az embert. Köpnek, rúgnak, nyakkal birkóznak, így nehezen kezelhetővé válnak.

A csapatot egy hím vezeti, aki veszély esetén megőrzi a nyugalmat, és biztonságérzetet nyújt társainak. A csapatban a rangsor nem állandó; a hímek sokat küzdenek egymással. Ezek a küzdelmek látványosak: köpnek, taszigálják egymást, nyakbirkóznak és rúgnak. A rangsorvitákat kiáltások, harapások és üldözések is jellemzik. Ettől eltekintve békés csordaállatok, és családként élnek együtt. A vészkiáltásra mindegyikük felfigyel. Mormogva beszélgetnek egymással.

Mivel kizárólag növényevők, táplálékuk a fűfélék, lágy szárú növények, cserjék és zuzmók közül kerül ki. Kérődznek a többi teveféléhez hasonlóan, a táplálékot kétszer emésztik meg. Minden növényt megesznek, amit találnak, bokrok leveleit, ágait. A tevékhez hasonlóan jól tűrik a szomjúságot, napokig kibírják víz nélkül.

(Forrás: Debrecen Zoo, Veszprémi Állatkert, Fotó: Balint Kovacs Photography)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Meglehetősen szúrós, de tündéri jövevénnyel bővült a debreceni sül csapat!

Erik

A kihalás szélén álló, különleges madárpók költözött Debrecenbe!

Erik

Tündéri kis láma született a Veszprémi Állatkertben!

Erik