Image default

Videón látható, hogyan látogatta meg egy vaddisznó a Jókait

A Duna-Ipoly Nemzeti Park egy közleményt tett közzé Facebook-oldalán, amelyben felhívják a figyelmet a vaddisznók növekvő jelenlétére a Jókai-kertben.

A vaddisznó (Sus scrofa) Magyarország őshonos fajai közé tartozik, és gyakorlatilag az ország teljes területén megtalálható. Az ember alkotta környezethez is könnyen alkalmazkodik, így a mezőgazdasági területek mellett egyre gyakrabban tűnik fel lakott övezetekben és városok közelében is.

A vaddisznók mindenevők, kiváló úszók, és rendszeresen sárfürdőznek, hogy megszabaduljanak a parazitáktól. Táplálékukat a földön keresik, ahol makkot, gyökereket és puhatestűeket találnak, túrás közben erős orrukat és a kanok esetében agyarukat használva. Az állatok szociálisak: a nőstények és fiatal malacaik kondában élnek, míg az idősebb kanok inkább magányosan kóborolnak.

Az elmúlt évtizedekben a vaddisznópopuláció jelentős növekedésen ment keresztül. Egyes becslések szerint az állomány száma az elmúlt 150 évben 150-szeresére nőtt. Ennek oka részben a természetes ragadozók hiánya, valamint a vadászat szabályozása, amely sok helyen segítette a vaddisznók szaporodását.

A probléma azonban összetett. A vaddisznók által okozott mező- és erdőgazdasági károk mellett komoly természetvédelmi problémákat is felvet a jelenlétük. A Jókai-kertben például veszélyt jelentenek a védett növényekre és állatokra, mivel túrás közben elpusztítják a növények gyökereit, valamint elfogyasztják a madárfiókákat és más kisebb állatok kölykeit.

A vaddisznók elleni védekezés városi környezetben nem egyszerű, hiszen a vadászat rendkívül veszélyes lehet emberek közelében. A legbiztonságosabb megoldás a kártételük megelőzésére a terület erős kerítésekkel történő védelme, illetve különböző riasztási módszerek alkalmazása.

A Nemzeti Park munkatársai folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszaszorítsák a vaddisznók látogatásait a Jókai-kertben, és így megóvják a terület értékes élővilágát.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A kirándulók védelme miatt lövik ki a vaddisznókat Debrecenben

Eszti_mav

Vaddisznó miatt zárta le a rendőrség a Margitszigetet

Erik

Vaddisznó sétált Újlipótvárosban – VIDEÓVAL

magyarallatvedo