Image default

Sikeresen szabadon engedték a megmentett parlagi sast Bugacon

A Kiskunsági Nemzeti Park örömmel számolt be egy fiatal, legyengült parlagi sas sikeres megmentéséről és visszajuttatásáról a természetbe.

A madarat Eördögh András és családja találta Jászszentlászlón 2024. augusztus 20-án, amikor röpképtelen, teljesen legyengült állapotban volt. Azonnal értesítették a természetvédelmi hatóságokat, akik a Kecskeméti Vadaskertbe szállították a sast. A Kiskunsági Nemzeti Park hangsúlyozza: a szakemberek szerint a sas kondíciójának romlását vélhetően kiszáradás és hősokk okozta. Ez különösen a fiatal, tapasztalatlan madarakat érinti, hiszen ők még kevésbé ügyesek a zsákmányszerzésben.

A Vadaskert gondozói gyorsan megkezdték a madár ellátását, és rövid idő alatt sikerült is felerősíteniük. Szeptember 11-re a sas már teljesen felépült, és készen állt arra, hogy visszatérjen a szabad természetbe.

A természetvédelmi szakemberek úgy döntöttek, hogy Bugacon, a Nagypuszta területén engedik szabadon, amely a ragadozómadarak számára kiváló vadászterület. A helyszín kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy bőséges zsákmányállat áll rendelkezésre a sas számára.

A szabadon engedés alkalmára meghívták a megtaláló Eördögh családot, akik örömmel fogadták el a meghívást. Sőt, gyermekeik iskolai osztálya is elkísérte őket, így közösen figyelhették meg a fiatal parlagi sas első szárnycsapásait a szabad ég alatt.

A fiatal madár egy rövid hezitálás után magabiztosan a levegőbe emelkedett, és eltűnt a horizonton.

Mielőtt elengedték, a Vadaskertben meggyűrűzték, hogy a jövőben, ha újra megfigyelnék, a gyűrűszám alapján azonosíthassák.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Költésre alkalmas partfalak készültek a partifecskéknek

magyarallatvedo

Szenzációs hír mára: három parlagi sas fióka is nevelkedik az Apaj melletti fészekben!

Erik

Szenzációs hír: parlagi sasok költenek a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben!

Erik