Image default

A Sóstó Vadvédelmi Központ fogadta be a hideg miatt legyengült hosszúfülű denevért

A Sóstó Vadvédelmi Központ fogadta be a hideg miatt legyengült hosszúfülű denevért. Az esős, hideg időben a denevérek is legyengültek, mert nem tudtak megfelelő táplálékforrást magukhoz venni.

A fecskék mellett a ciklon sok állatfaj életét veszélyeztette – jegyezte meg Facebook-posztjában a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Mint hangsúlyozták, a napokig tartó szeles, esős időben a denevérek is legyengültek, mert nem tudtak megfelelő táplálékforrást magukhoz venni. Ezt a szürke hosszúfülű-denevért (Plecotus austriacus) Dunaújvárosban találták legyengült állapotban, remélhetőleg pár nap alatt felerősítik őt is.

Mint írja a Központ, Eez a faj csak kis távolságokra távolodik el élőhelyétől, a vonulás sem jellemző rá. “Szívesen él a lakott területeken, tipikusan városlakó denevér. Pihenés közben füleit teljesen el tudja rejteni a szárnyai alá, erre azért is szükség van mert igen sérülékeny és nagy hőt ad le. Tudjuk mi is milyen rossz ha fázik a fülünk. Nem a szörnyecskékből lépett ki, nem kell félnünk tőle. Csupafül jószág” – tették hozzá.

Üvegfalnak csapódott fehértorkú denevért is mentett pár napja a Sóstó Vadvédelmi Központ!

Az apróság egy alkartöréssel megúszta, és teljes felépülését követően visszanyerheti a szabadságát. 

Szerencsére nem túl gyakori vendég központukban a fehértorkú denevér (Vespertilio murinus), mely a hazai denevérek között is viszonylag ritkának számít – osztotta meg közösségi oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Mint megjegyezték, ez a szépséges, ezüstös szőrzettel rendelkező faj torkának fehéres színéről kapta nevét. Vonuló, igen nagy távolságokat képes megtenni. Védett, Natura 2000 jelölőfaj. 

Ez a példány Pápáról került hozzájuk alkartöréssel, sajnos az üvegfelületek sokszor megtévesztik őket. A sima, függöleges üvegfalak, ablakok gyakorlatilag elnyelik a tájékozódásra használt ultrahangot és repülés közben adott hangjukat is torzítják. Ez a természetes tereptárgyak esetén jók működik, környezetüket teljesen fel tudják így térképezni. A vízszintes felületekkel más a helyzet, ezt víztükörként képesek érzékelni.

Sikerült stabilizálni a finom kis ‘repülőszerkezetét’, remélik sikeres lesz a teljes rehabilitációja.

Nemrég pedig egy légypapírba ragadt törpedenevért mentett a Sóstó Vadvédelmi Központ

Szerencsére megúszta a kalandot és ez azért is fontos, mert egy ilyen pár grammos apró jószág 1000-1500 db szúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán.

légypapír és különféle rágcsálóragasztók használata előtt érdemes kicsit végiggondondolni alkalmazásának körülményeit – hívta fel a figyelmet a Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook oldalán.

Mint megjegyzik, vannak ugyanis olyan állatfajok, melyek pont ezektől a kellemetlenkedő rovaroktól próbálnak bennünket megszabadítani, de közben életveszélynek tesszük ki őket a helytelenül kihelyezett csapdákkal. Az esetek nagy részében elpusztulnak ezek a hatékony rovarevők, mert a ragasztóanyag legtöbbször igen erős és nem tudnak belőle kiszabadulni. A megelőzés a legfontosabb: ott használjuk, ahol csak a célfajokat tudjuk vele gyéríteni és gyakran ellenőrizzük is ezeket!

Ha sikerül kiszedni egy állatot, akkor sincs könnyű dolgunk, mert a szennyeződés mértékétől függően akár hetekig is eltarthat az eltávolítása – jegyezték meg.

“Mi lenolajjal, olívaolajjal vagy babaolajjal szoktunk dolgozni, a kis törpedenevérről így is kihívás volt leszedni ezt a kellemetlen anyagot. Szerencsére megúszta a kalandot és ez azért is fontos, mert egy ilyen pár grammos apró jószág 1000-1500 db szúnyogot is elfogyaszt egy éjszaka folyamán.” – tették hozzá!

Te is támogathatod a mentést

Ha Te is szeretnéd támogatni a Vadvédelmi Központ erőfeszítéseit, az alábbi módon teheted meg:

Sóstó Vadvédelmi Központ
📲

📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseiket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004
(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, Fotó: Horváth Csaba, Pintér Zsófia, Csete Gábor)

KAPCSOLÓDÓ

Minden élet számít: különleges színű erdei siklót mentettek meg a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Erik

Így segíthetjük a kertünkben “vendégeskedő” sünöket ősszel

Erik

Nem tudták megmenteni a légpuskával fejbe lőtt varjú életét a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Erik