Image default

Árvíz után mi lesz az elhullott állatokkal?

Az árvíz levonulása után rengeteg kérdés merülhet fel. Többek között kell-e óvintézkedéseket tennünk, ha belementünk a Dunába vagy épppen az, hogy mi lesz az elhullott állatokkal? A Hírtv kérdéseire Rusvai Miklós virológus válaszolt.

– Milyen veszélyekkel járhat, ha valaki fürdik a megáradt Dunában, amire az elmúlt napokban azért több példát is tudtunk mondani, vagy éppen iszik a vízből.

– Ez elvileg most különösebb veszélyt nem jár, hiszen ha bármilyen fertőző anyag került a vízbe, az olyan mértékben kihígulhatott, hogy nem jelent veszélyt, ha valaki véletlenül mondjuk úszás közben beleiszik, vagy beleesik a vízbe, és akkor kerül a szájába, szemébe víz, tehát ez kevésbé jelent veszélyt, mivel lakott településeket nem öntött el az ár, legjobb tudomásunk szerint a Duna felsőbb szakaszain, tehát ilyen, hogy emésztőgödrök, trágyadombok nem kerülhettek a vízbe, amik nagy mennyiségű fertőző anyagot hordhattak volna oda.

– Ha már belementünk a vízbe vagy a ruhánk vizes lett, akkor milyen óvintézkedéseket tehetünk? Kell-e fertőtleníteni ezeket például?

– Nem, ilyenkor a legnagyobb veszélyt a megfázás jelenti, tehát különösebb fertőtlenítés nem kell, de nyilván a szennyeződéseket ki kell mosni. Ez higiéniai és esztétikai szempontból is logikus.

Ami nagyon fontos viszont, hogy esetleg, ha valaki állati tetemeket lát, azt egyrészt jelentse a vízügyi szakembereknek vagy a megfelelő közegészségügyi szakembereknek, hiszen vadállatok vagy háziállatok tetemei az árvíz visszavonulásával esetleg a partra kerülhetnek, és ezek fertőzést, veszélyt jelentenek mindenképpen.

– Mi lesz a homokzsákokkal, eszközökkel, amiket használtak az árvízi védekezés során?

– Feltételezem, hogy ezek egy része reciklálható. Úgy gondolom, hogy a homok az adott esetben hasznosítható, minden további nélkül, ami ezekből a zsákokból kikerül, és vélhetőleg a zsákok is olyan anyagból készülnek, hogy esetleg hasznosíthatók, nem kell ezt a sok műanyag jutazsákot elégetni, vagy bármi más módon hasznosíthatóan feldolgozni. Én szerintem ezek jelentős része újrahasznosítható, vagy pedig biztonságosan megsemmisítendő.

– Az utakat kell-e ilyenkor fertőtleníteni vagy a talajvízbe kerülhet-e ilyenkor fertőzés? A kutakat kell-e fertőtleníteni?

– Ha a kutat elöntötte az ár, tehát nem a talajon keresztül szivárgott tele vízzel, az veszélytelen, hanem felülről beleömlött esetleg az áradás, akkor mindenképpen az ilyen kutakat célszerű kimerni, a fúrt kutakat kiszivattyúzni, tehát hogy minél intenzívebben a felszínről bekerült víz az eltávolítható legyen, és helyette a talajon keresztül a szűrt víz kerüljön újra a kútnak a terébe. Ez nagyon fontos, de fertőtleníteni, vegyi anyagot tenni ezekbe a kutakba, megint csak teljesen felesleges.