Image default

Brutális kutyatámadás történt Szombathelyen – ilyen súlyú ott még nem volt

„Szombathelyen a múlt héten kutyatámadás történt, egy harci kutya rátámadt egy kistestű francia bulldogra, és az őt sétáltató fiatal nőre. A Mango névre hallgató kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elpusztult, gazdáját pedig mentők szállították kórházba. A rendőrség is kint volt a helyszínen” – írta a Nyugat olvasója.

Hozzátette, többen próbáltak segítséget nyújtani a megtámadott nőnek és kutyájának, azonban sem ők, sem pedig a harci kutya gazdája nem bírtak a megvadult ebbel.

Félnek, aggódnak a környék lakói

A Nyugat információi szerint a támadó kutya egy amerikai bully, amely az amerikai bulldognak egy XL változata, több országban betiltották az elmúlt években. Mint a Magyar Állatvédelem is beszámolt, Anglia és Wales után ez év elején a skót kormány is így tett. 2021 óta Skóciában 23-an haltak meg kutyatámadásban, és a halálos kimenetelű kutyatámadások “aránytalanul nagy része” a bully XL kutyák számlájára volt írható.

A múlt heti szombathelyi eset azóta is foglalkoztatja a környék lakóit, a közösségi oldalakon adnak hangot aggodalmuknak:

„Valamit tenni kell, a 11 éves kislányom is sétáltat kutyát. Hogy merjem így leengedni?”

„Sajnos néhány hónapja ugyanez a kutya minket is megtámadott itt Oladon a Zalaco pékség előtt, csak centiken múlt, hogy nem történt tragédia (én is a földre kerültem) ……akkor nem tettem meg a hivatalos lépéseket, sajnos.”

„Mivel a környéken lakom, ezek után félelemmel lépek ki a lépcsőházból én is, akárcsak néhány lakótársam.”

EXKLUZÍV – “Kit érdekel, mennyit költesz, ha senki sem tudja, ki a kutyád” – így működik a szaporítóbiznisz

Ez történt Szombathelyen

Ahogy a támadás szájról szájra terjedt az elmúlt napokban a környéken élők között, egyre több téves információ látott napvilágot. A megtámadott állat gazdája azonban részletesen elmesélte a Nyugatnak, mi történt szeptember 18-án.

Egyrészt azért, mert nem szeretné, ha hamis információk terjednének, másrészt pedig azért, mert a felelős kutyatartásra szeretné felhívni a figyelmet.

Az 5,5 éves francia bulldog igazi családtag volt, nagyon szerették, ráadásul még mindig a támadás hatása alatt van a család.

A hölgy kora délután vitte le kistestű kutyáját sétálni a Kassák Lajos utcába. Még a házuk előtt voltak, amikor észrevette, hogy a mellettük lévő erdős részről egy nagytestű kutya szalad ki, egy hölgy pedig jóval lemaradva fut utána. A póráz csak lifegett a kutya nyakában, egy bőr szájkosár volt rajta. Ekkor ő egyből megállt Mangóval és már akkor felvette a kezébe. A nagytestű kutya elszaladt mellettük, állítólag egy macskát kergetett. Az utána futó hölgy hiába hívta magához, az eb nem hallgatott rá.

A francia bulldogot megfojtotta, gazdáját megharapta

„Ekkor Mangót ismét letettem a földre, a nő közben próbálta visszahívni magához a kutyát. A kutya visszafordult és észrevette Mangót, már akkor odaálltam elé, és kiabáltam a hölgynek, hogy fogja meg, kösse meg a kutyáját. De a kutya rávetette magát a kiskutyámra” – mesélte a gazdi, aki először még ki tudta szabadítani a francia bulldogot az amerikai bully szorításából, felvette, ekkor szakadt le a támadó kutya szájkosara, a gazdája pedig nem tudta megfogni. A fiatal nő a kistestű ebbel megpróbált elmenekülni, de a nagy kutya ment utánuk, ugrált fel és a fiatal nőt is megharapta.

Kirántotta a kiskutyát a kezei közül, nem engedte el, megfojtotta, cibálta.

„Többen is jöttek segíteni, köztük a férjem is, próbálták leszedni a kutyát Mangóról, de mire odaértek addigra sajnos már elpusztult és vonszolta a támadó kutya a szájában” – mondta a megtört kutyatulajdonos, aki megjegyezte, a másik hölgy nem tudott mit mondani.

Úgy látta, nem nagyon tanúsított együttérzést. Nem is igazán fogta fel, mi történt.

A amerikai bullyt nagy nehezen megfogták, kikötötték. Miközben vártak a rendőrökre és a mentőre, a kutya akkor is támadólag indult meg a fiatal nő férje felé, nem sokkal később pedig egy éppen arra sétáló kisgyerek felé is.

Nem ez volt az első eset

A megtámadott gazdát a mentők kórházba szállították, egy 6-7 centis sebet ejtett a jobb mellén a kutya, a hölgy szerencsére még aznap kijöhetett a kórházból. Neki is többen jelezték, hogy

nem ez volt az első eset, hogy az amerikai bully után csak szaladt a sétáltatója és az állat megpróbált valakire rátámadni, de eddig nem történt tragédia.

A Nyugat információi szerint a kutya kiskönyvében tulajdonosként nem a sétáltató hölgy, hanem a fia szerepel, aki azóta sem kereste meg Mango gazdáit és hiába próbálták meg elérni. Úgy tudják, a kutyát azóta is a városrészen sétáltatják.

A szombathelyi jegyzőnél az ügy

Nemcsak a helyszínen voltak kint a rendőrök, hanem a család bement a rendőrkapitányságra is, azonban azt az információt kapták, hogy ügyüket már átirányították a szombathelyi jegyzőhöz.

Ezt támasztja alá a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lap megkeresésére adott válasza, amelyben azt írták,

a Szombathelyi Rendőrkapitányság rendőri intézkedést hajtott végre az eset kapcsán, azonban annak során bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható, viszont szabálysértési eljárás lefolytatását kezdeményezték az illetékes jegyzőnél.

A lapnak az Országos Mentőszolgálat is megerősítette, hogy egy 30 év körüli nőt szállítottak kórházba a helyszínről.

Nyugat.hu – Magyar Állatvédelem

Címlapképünk illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Bandába verődött kutyák tizedelik a bárányokat a salgótarjáni tanyákon!

Erik

Kutyatámadásban elpusztult a Margitsziget egyik kedvenc mókusa

Eszti_mav

Lánya kutyája harapta szét Oszter Sándor özvegyének kezét

Eszti_mav