Image default

Évtizedekkel ezelőtt eltűnt a vadonból, most visszatelepítették élőhelyére ezt a gyönyörű madarat

Évtizedekkel azután, hogy teljesen eltűnt a vadonból, sikerült újra a természetbe visszatelepíteni a guami jégmadarat. A faj megmentése egy nemzetközi természetvédelmi projekt keretében valósult meg – számol be a fantasztikus hírről az IFLScience.

Majdnem kihalt a guami jégmadár

A szakértők tájékoztatása szerint a narancssárga és kék tollazatáról ismert madárfaj 1988-ban tűnt el Guam szigetéről és annak környékéről. A kihalás fő okát az ember által behurcolt invazív barna fakígyók jelentették, amelyek jelentős mértékben pusztították a madárállományt. A faj néhány egyedét azonban sikerült más régiókba áttelepíteni, és egy fajmegőrzési programot indítottak el.

A program 29 madárral kezdődött, ma 127 egyed él különböző intézményekben világszerte.

A szakértők legutóbb hat példányt engedtek szabadon az eredeti élőhelyükhöz közeli területen, ezzel fontos lépést tettek a faj vadonba való visszatérése érdekében.

Gondos kezek között nevelkedtek

A szabadon engedett madarak Kansas államban nevelkedtek, és augusztus végén érkeztek meg ideiglenes otthonukba, a Cooper-szigetre, amely a Palmyra-atollon található. A terület biztonságosnak tekinthető, mivel mentes az invazív ragadozóktól, így ideális környezetet biztosít az állatok akklimatizálódásához. A madarak különböző orvosi vizsgálatokon estek át, és nyomkövetőket is kaptak, hogy a kutatók folyamatosan monitorozhassák mozgásukat.

Scott Newland, a Sedgwick Megyei Állatkert elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (AZA) tagjai 1988 óta aktívan dolgoznak azon, hogy fenntartsák a guami jégmadár populációját fogságban. Hozzátette, hogy

a madártani szakértők kitartó munkája és az állatkertek támogatása nélkül a mostani szabadon engedés nem valósulhatott volna meg.

A projekt célja, hogy a Palmyra-atollon egy életképes, stabil populáció jöjjön létre. Hosszú távon pedig a faj újra megtelepedhet Guam szigetén, amint az invazív kígyók jelentette fenyegetést sikerül megoldani. Ennek elérése érdekében egyre több madarat engednek szabadon, egészen addig, amíg legalább tíz szaporodó pár nem alakul ki az atollon.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Üvegablaknak csapódott jégmadárnak segítettek a Balaton-parton

Marci

A Maros repülő ékkövei: a jégmadarak

Viki

Színpompás jégmadarak lesnek a zsákmányra a körösi vizeknél

Erik