Image default

Ovádi Péter: összefogással mentették az állatokat Esztergomban, az árvízzel sújtott menhelyen

Az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon munkatársai és önkéntesei példamutató gyorsasággal és elkötelezettséggel reagáltak a múlt heti árvízveszélyre. Az összefogásnak köszönhetően sikerült minden állatot biztonságba helyezni, ám a menhely teljes helyreállítása még hátravan. Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztossal beszélgettünk, aki csapatával folyamatosan részt vesz a menhelyet érintő munkákban.

Az árvíz az elmúlt héten komoly kihívás elé állította az országot, az áradás elérte az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthont is. Lehetett előre tudni, hogy víz alá fog kerülni a menhely?

Az árvízhelyzetben az állatok is nehéz helyzetbe kerültek, legyen szó társállatról vagy vadon élő állatról. Lehetett arra számítani, hogy az áradás eléri az állatmenhelyet, a menhely vezetőinek és önkénteseknek köszönhetően azonban sikerült gyorsan reagálni az árvízveszélyre, így megelőzve egy nagyobb tragédiát.

Ön mikor értesült arról, hogy a menhelynek segítségre van szüksége?

Egyből értesültem arról, hogy a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthonnak segítségre van szüksége, a menhely vezetőivel telefonon egyeztettünk, majd múlt héten az első utam Esztergomba vezetett. A menhely lakóit erre az időszakra ki kellett költöztetni, hiszen a víz elöntötte a telepet. Szerencsére hatalmas összefogásnak lehettünk tanúi, számos ideiglenes befogadó gondoskodott és gondoskodik a kutyák ellátásáról. Minden támogatásomról biztosítottam Andiékat, hiszen a civil szervezetek erőnfelüli munkát végeznek az állatvédelem területén.

Milyen segítséget tudott biztosítani a menhely számára?

A héten munkatársaimmal, a Veszprémi futsal csapattal és Erős Gábor képviselőtársammal személyesen mentünk el a menhelyre, hogy részt vegyünk a munkálatokban, a tereprendezésben. Azt tudtuk, hogy a legnagyobb feladat az árvíz után következik, főként a talajrendezés, fertőtlenítés kapcsán. Élő munkaerővel, munkaeszközökkel és állateledellel érkeztünk a telepre, és közösen dolgoztunk azért, hogy a menhely lakói mihamarabb visszaköltözhessenek.

Úgy tudjuk, összesen 109 kutyus élt a menhelyen, akiket biztonságba kellett helyezni. A helyi közösség ebben mekkora szerepet játszott?

Hatalmas szerepet játszott a helyi közösség, mint említettem, amelyik kutyát szükséges volt, el tudtak helyezni ideiglenes befogadóknál, de az önkéntesek ezen a héten is folyamatosan dolgoznak az utómunkálatokban. Innen is hálásan köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben az emberfeletti munkában.

Ahogyan az előbb Ön is említette, a vízszint csökkenése után jön a munka második fele. Ön a héten a munkatársaival járt a helyszínen. Milyen körülményeket tapasztalt, mekkora pusztítást végzett az árvíz?

Az állatmenhelynek egy részét teljesen elöntötte a víz, de maradtak szerencsére olyan kennelek is, ahova nem ért el az áradás. A hét elejére már csökkent a vízszint, a menhely első részlegéből el is tűnt, így ott meg is kezdhettük a munkálatokat. Fokozatosan lehet csak helyreállítani a telepet, kiemelt figyelmet fordítva a fertőtlenítésre is, illetve a kifutókban a talaj felső rétegét teljesen ki kell cserélni.

Mennyi idő, mire a menhely ismét fogadni tudja az állatokat?

A menhely első részlege, ahol a víz elapadt a hét elejére, reményeink szerint a hét vége felé már költözhető lesz. Szintén a hét második felében jó szerencsével már el lehet kezdeni a munkálatokat a hátsó részlegben is. Munkatársaimmal folyamatosan kapcsolatban vagyunk a menhely vezetőségével, követjük az eseményeket. Bízunk abban, hogy mihamarabb a teljes telep használható lesz.

Van még szükség segítségre a menhelyen és ha igen, milyen jellegűre?

A fizikai segítségre van most a legnagyobb szükség, hiszen folyamatosak a munkálatok a telepen. A tereprendezési feladatokban bárki segítségét köszönettel fogadják, legyen az az út letakarítása, a klóros sóder kiemelése majd feltöltése, vagy raklapok pakolása. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segít ebben a nehéz időszakban, és nem utolsó sorban az állatmenhely vezetőségének.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Új állatmenhely és kompetenciaközpont épül Veszprémben

magyarallatvedo

Nagyszerű hír az állatvédőknek: még idén megkapják az anyagi támogatást

Marci

Másfél milliárd forintos állami támogatást kap az állatvédelem

magyarallatvedo