Image default

Új kígyófajt fedeztek fel Indiában

Új kígyófajt fedeztek fel Indiában. Az új faj a hosszúpofájú ostorkígyó (Ahaetulla longirostris) nevet kapta, mivel az egyedek pofája olyan hosszúra nyúlik, hogy háromszögletű feje hosszának mintegy 18 százalékát kiteszi.

Korábban ismeretlen állatot fedeztek fel Indiában – írja a Miami Herald cikkét idézve a 24.hu. Mint írták, a két tudós egy falu szélén sétált, amikor egy kimúlt kígyót találtak, amelynek szokatlanul nagy orra felkeltette az érdeklődésüket. Később kiderült, hogy egy teljesen új fajra bukkantak.

A felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, hogy a kutatók az ország Bihár államában ütköztek az eddig nem ismert fajba, egy olyan területen, amelynek élővilága nincs jól feltérképezve.

Az új faj a hosszúpofájú ostorkígyó (Ahaetulla longirostris) nevet kapta, mivel az egyedek pofája olyan hosszúra nyúlik, hogy háromszögletű feje hosszának mintegy 18 százalékát kiteszi. Ezek a csúszómászók körülbelül 1,2 méter hosszúra nőnek, színük pedig lehet élénk zöld és narancssárgásbarna is.

A faj alapvetően erdőkben él, de feltűnik ember lakta településeken, kisebb falvakban, de akár városokban is.

Nemrég egy eddig ismeretlen új kígyófajt fedeztek fel Szaúd-Arábiában!

A kis méretű, vörösesbarna kígyók nem minősülnek veszélyeztetetteknek, de életmódjukról eddig nagyon keveset tudtak meg a kutatók.  

Eddig ismeretlen, titokzatos kígyót találtak Szaúd-Arábiában – közölte idén a Pensoft Publishers közleményére hivatkozva a 24.hu. Mint írják, a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, hogy az új faj a Rhynchocalamus hejazicus nevet kapta, amelynek második tagja az ország Hidzsáz tartományára utal, a hüllőre ugyanis itt bukkantak rá.

A hírportál szerint ezek a kígyók kis méretűek, és általában könnyen felismerhetők vörösesbarna testükről, valamint a nyakukon és fejükön található fekete foltokról, habár teljesen fekete változatuk is létezik. Rhynchocalamus hejazicus a homokos és sziklás vidékeket kedveli, de olyan helyeken is megél, amelyeket az emberi tevékenység felforgatott. Ebből kiindulva a kutatók szerint a fajt nem kell fenyegetettnek tekinteni.

A megfigyelésekből arra lehet következteti, hogy éjszakai állatok, de ezen kívül életmódjukról és viselkedésükről egyelőre még keveset tudunk.

A tanulmány szerzői szerint meglepő, hogy Szaúd-Arábia közép-nyugati régióiban ismeretlen állatra bukkantak, de ez reményt ad arra, hogy még több felfedezetlen faj rejtőzhet a királyság területén.

Az év elején egy gigantikus méretű új kígyót is felfedeztek az amazonasi őserdőben is!

A tudósok az új fajnak az Eunectes akayima latin nevet adták, ami annyit tesz: északi zöld anakonda. Az óriáskígyó méretei valóban óriásak: nyolcméteres hosszúságához és kétszáz kiló társul.
Aki nem rajong a hüllőkért, annak most bizonyára legrosszabb rémálma válik valóra. Megtalálták ugyanis a világ legnagyobb kígyóját, mely a gigantikus nyolcméteres hosszúságával és kétszáz kilójával nemcsak tekintélyes, hanem rekorder példánynak is számít – írja a Hirado.hu. A kutatók az új fajnak az Eunectes akayima latin nevet adták, ami annyit tesz: északi zöld anakonda.

A gigantikus északi zöld anakondát a holland Freek Vonk professzor, egy ismeretterjesztő csatorna tévés műsorvezetője találta meg az Amazonas esőerdőben. A közzétett videó szerint olyan vastag, akár egy autógumi. Bár a kígyónak épp akkora a feje, mint egy embernek, Vonk láthatóan nem ijedt meg a méretes példánytól, alig néhány centire úszott el mellette.

A Diversity című folyóiratban megjelent új tanulmány megerősítette, hogy az északi zöld anakonda különálló faj. A tudósoknak eddig nem volt tudomásuk erről az óriáskígyóról.

Kilenc ország 14 tudósáé a dicsőség, hogy felfedezték a világ legnagyobb kígyófaját, a gigantikus északi zöld anakondát.

„AZ EDDIG ISMERT ZÖLD ANAKONDÁK, AMELYEKET DÉL-AMERIKÁBAN – BELEÉRTVE VENEZUELÁT, SURINAME-OT ÉS FRANCIA GUYANÁT – ŐSHONOSAK, ÚGY TŰNIK, HOGY EGY TELJESEN MÁS FAJHOZ TARTOZNAK.

Bár első pillantásra majdnem egyformának tűnnek, a genetikai különbség köztük és a most talált északi zöld anakonda között 5,5 százalék, és ez óriási. Hogy ezt perspektívába helyezzük, az emberek és a csimpánzok genetikailag csak körülbelül 2 százalékban különböznek egymástól”

– nyilatkozta a tudós a szaklapnak.

(Forrás: 24.hu/Hirado.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Eddig ismeretlen új kígyófajt fedeztek fel Szaúd-Arábiában

Erik

Furcsa külsejű, “punk” bogarat fedeztek fel Ausztráliában

Erik

Éppen csomag kézbesített az Amazon futára, amikor megmarta egy csörgőkígyó

Erik