Image default

Herendi kuvasszal ünneplik mától a Magyar kutyafajták napjának megalapítását!

Herendi kuvasszal ünneplik mától a Magyar kutyafajták napjának megalapítását! 

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünnepelték a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én.

A jeles nappal emléket kívánnak állítani a magyar kutyafajták 100 éves történetének, amely 1924-ben, dr. Raitsits Emil állatorvos és kinológus úttörő munkájával kezdődött. Raitsits 1924. szeptember 27-én, pontosan 100 évvel ezelőtt rendezte meg az első magyar kutyakiállítást az Állatorvosi Főiskolán, és még ugyanebben az évben kiadta a Magyar Kutyák című könyvét, amely alapművé vált a magyar fajták megmentésében és tenyésztésük fellendítésében.

Kifejezetten erre az alkalomra készült

Az esemény alkalmából Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója bemutatták a Herendi legújabb, magyar kutyafajtákat ábrázoló porcelánkollekciójának első darabját, egy kuvasz figurát, amely ebben a kivitelben kifejezetten erre az alkalomra készült.

Ovádi Péter elmondta, a kuvasz, mint ősi magyar pásztorkutya, kiemelkedő szerepet játszik a magyar kulturális örökség megőrzésében, hiszen hűségéről és bátorságáról a mai napig ismert, az Országos Polgárőr Szövetség is a mai napig alkalmazza a fajtát. A kormánybiztos kiemelte, hogy a felelős állattartás részét képezi, hogy megfelelő, ellenőrzött helyről választjuk ki kedvencünket, hazánkban számos kitűnő magyar kutyafajta tenyésztő található. A magyar kutyafajták hungarikumok, közös felelősséget szükséges vállalni megőrzésükben, a jeles nappal is erre kívánják felhívni a figyelmet.

A kormánybiztos köszönetét fejezte ki a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek, hogy támogatásukkal és együttműködésükkel hozzájárultak ennek az egyedülálló kollekciónak a megvalósításához, amely hűen tükrözi a magyar kutyafajták iránti tiszteletünket és megbecsülésünket.

Dr. Simon Attila elmondta, a Herendi Porcelánmanufaktúra nemcsak egy sikeresen működő gazdasági társaság, de egy társadalmi felelősségvállalással bíró közösség is, amely az értékteremtés – értékmegőrzés – értékátörökítés gondolatiságában ragadható meg. Örömmel állnak minden olyan kezdeményezés mellé, amely a magyar értékek, köztük a magyar kutyafajták nagyvilág számára történő megismertetését szolgálják. Erre a misszióra a kézműves porcelánkészítésben világelső Herend kiválóan alkalmas, hiszen mintegy 60 országba jutnak el alkotásai, immár egy új kivitelben elkészített magyar kutyafajta is – hangsúlyozza a vezérigazgató. A most bemutatott porcelán kuvasz csupán az első alkotás a magyar kutyafajtákat bemutató Herendi porcelán sorozatban, a tervek szerint az elkövetkező években további magyar kutyafajtákat fognak Herendiben elkészíteni. Dr. Simon Attila gratulál Kormánybiztos úr állatvédelem terén végzett eredményes munkájához, és ahhoz a mostani kezdeményezéséhez, amellyel a magyar kutyafajtákra fordítja a közvélemény figyelmét.

(Fotó: Kovács Bálint)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megalakult a Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány kuratóriuma

magyarallatvedo

26 gólya hunyt el áramütés következtében – változásra van szükség

Marci

Eddig soha nem tapasztalt támogatásban részesülnek az állatvédő szervezetek

Marci