Image default

Ritka madárvendégek Esztergomban: Darvak éjszakáztak a város határában

Szeptember végén különleges esemény történt Esztergom határában: darvak éjszakáztak a környéken. Krempf István, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa számolt be arról, hogy a várost övező mezőgazdasági területen figyelte meg a darvakat. A szokatlan jelenés különösen izgalmasnak bizonyult, hiszen a madarak általában csak átvonulnak a térség felett.

Szeptember 28-án, egy részben víz alatt álló mezőn tűntek fel a darvak, ahol a gémek és kócsagok társaságában kerestek táplálékot. A természet csodás pillanatait élhették át a megfigyelők, ahogy a darvak békésen táplálkoztak, sőt időnként még jellegzetes „táncukat” is bemutatták. Alkonyatkor szárnyra keltek, és a közeli nádasban találtak biztonságos éjszakázó helyet, amit az áradásnak köszönhetően víz borított.

A darvak itteni megjelenése ritkaságnak számít, hiszen csak ritkán pihennek meg a térségben.

Az áradás azonban kedvező feltételeket teremtett számukra: a nádasok védelmet nyújtottak, míg a közeli kukoricatarlók táplálékot biztosítottak. Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy a víz jelenléte és a természetes élőhelyek fenntartása milyen fontos ezeknek a madaraknak.

Az éghajlatváltozás és a mezőgazdaság intenzitása ugyanis komoly kihívásokat jelent számukra, hiszen az aszályos években gyakran eltűnnek azok a vízfelületek, amelyek biztonságos éjszakázó helyet biztosítanának.

A történtek ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire fontos megőrizni vizes élőhelyeinket, és fenntartható módon használni agrárterületeinket, hogy azok ne csak az ember, hanem a természet számára is megfelelő életteret biztosítsanak.

Magyar Állatvédelem, fotók: nemzeti park facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

Darvak telelnek a nemzeti parkban

magyarallatvedo

Brutálisan terjed a madárinfluenza és tizedeli a vadon élő madarakat!

Erik

Sikeres a drávaszentesi mocsár vízpótlása: több mint 200 daru éjszakázik a vízlelőhelyen

Marci