Image default

Újraéledhetnek a kihalt fajok: Közeleg a mamutok és tasmán tigrisek visszatérése?

Az amerikai Colossal Biosciences biotechnológiai vállalat forradalmi kutatásokat végez a kihalt állatok feltámasztására, és a legújabb hírek szerint már 2028 előtt sikerrel járhatnak.

Elképesztő tervei vannak a biotechnológiai vállalatnak

A Colossal Biosciences többek között a gyapjas mamut, a dodó és a tasmán tigris génszerkesztés általi rekonstrukcióján dolgozik. A céljuk pedig az, hogy e fajok legközelebbi rokonait felhasználva hozzanak létre olyan élőlényeket, amelyek hasonlítanak az eredeti, kihalt fajokra.

A vállalat vezetője, Ben Lamm szerint a gyapjas mamut feltámasztása még néhány évet várat magára, mivel a mamutok 22 hónapos vemhességi időszaka kihívást jelent. A tudósok azonban arra számítanak, hogy

2028-ra megszülethet az első „mamutborjú”.

Ezzel szemben a tasmán tigris és a dodó feltámasztása még gyorsabb ütemben halad, hiszen e fajok esetében a reprodukciós ciklus rövidebb. A tasmán tigris vemhességi ideje mindössze néhány hét, míg a dodó egy hónap alatt kikelhet.

Világsztárok is az ügy mellé álltak

A Colossal Biosciences alapítója, Lamm, a Harvard Egyetem genetikusával, George Churchcsel együtt hozta létre a céget 2021-ben, hogy új technológiákkal próbálják megmenteni és rekonstruálni a kihalt állatokat. A cég a kihalt fajok legközelebbi élő rokonainak genomját szerkeszti, hogy visszaállítsák azok kulcsfontosságú génjeit. Például a gyapjas mamut esetében ázsiai elefántokat, a dodónál sörényes galambokat. A tasmán tigris esetében a duzzadtfarkú erszényescickányt használnak fel.

Bár a vállalat nem állítja, hogy teljes mértékben „feltámasztaná” a kihalt fajokat,

céljuk, hogy olyan élőlényeket alkossanak, amelyek közel állnak azok eredeti formájához.

Az ötlet mögött számos tudományos és etikai kérdés húzódik, több kritika is érte a kezdeményezést, különösen a gyapjas mamutok élőhelyével kapcsolatban, amelynek helyreállítása rendkívül nehézkes lehet.

Ennek ellenére a vállalkozás nagy érdeklődést váltott ki, és eddig több mint 235 millió dollár támogatást gyűjtött össze. A cég mögött hírességek is felsorakoztak, köztük Chris Hemsworth és Paris Hilton, akik szintén elkötelezettek a természetvédelem és a biotechnológia fejlődése iránt. A Colossal Biosciences ezen felül nonprofit szervezetet is indított. A természetvédelmi csoportok számára biztosítja az általa kifejlesztett technológiákat, további lehetőségeket nyújtva a kihalt állatok visszahozására irányuló erőfeszítésekhez.

Bár a projekt sikeréhez még sok tudományos akadályt kell leküzdeni, a technológia ígérete azt sugallja, hogy a közeljövőben újra láthatunk olyan állatokat, amelyek évezredekkel ezelőtt tűntek el bolygónkról.

Independent nyomán Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elképesztően sok állatfajt veszélyeztet a globális felmelegedés

magyarallatvedo