Image default

Százakat menthet meg a diákok forradalmi állatdetektora

Négy coloradói középiskolás diák egy olyan innovatív detektort fejlesztett ki, amely jelentős előrelépést hozhat az állatokkal történő közúti ütközések megelőzésében.

A Project Deer névre keresztelt eszköz képes észlelni az úttestre kirohanó állatokat, például őzeket vagy szarvasokat, és azonnal figyelmezteti a járművezetőt a veszélyre. Az újítás azért különleges, mert nem csupán egy hagyományos kamerarendszert alkalmaz.

Mesterséges intelligenciát is, amely hőképek alapján azonosítja és elemzi az állatok mozgását.

A diákok célja, hogy az eszköz segítségével csökkentsék a halálos balesetek számát, amelyeket gyakran az útra tévedő állatok okoznak. A közlekedési balesetek nemcsak emberi és állati életeket követelnek, hanem jelentős anyagi károkat is okoznak. A Project Deer bevezetése éppen ezért komoly előnyöket kínálhat a közlekedésbiztonság javításában, és

egyúttal a járművezetők védelmében is.

Az autógyártók és beszállítók már dolgoznak egy olyan fejlesztésen, amely kiegészíti a detektor funkcióit. 2029-re tervezik egy automatikus fékrendszer bevezetését, amely az állatészlelés után képes lesz automatikusan megállítani a járművet, minimalizálva ezzel az ütközés kockázatát. Ez a technológia a mesterséges intelligencia révén gyors és pontos felismerést tesz lehetővé, és hatékonyabbá válhat a hagyományos megoldásoknál.

A Project Deer egyúttal költséghatékony alternatívát is nyújt. A szakértők szerint az eszköz ára 1000-2000 dollár körül mozog, ami lényegesen olcsóbb lehet, mint az ilyen rendszerekkel gyárilag felszerelt luxusautók. Ezáltal a technológia széles körben elérhetővé válhat, nemcsak a prémium kategóriás autók tulajdonosai számára, hanem bármely járművezető számára, aki a biztonságosabb közlekedésre törekszik.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elképesztően sok a vadbaleset, erre érdemes odafigyelni a szakértő szerint

Eszti_mav

Tíz hónapos jávorszarvasok érkeztek hazánkba

Marci

Hihetetlenül aranyosak a Fővárosi Állatkert mindössze 12 kilót nyomó szarvasféléi – VIDEÓ

Marci