Image default

Kutatás derítette ki, hogyan lesz igazán jó a barátság a kutyák és a macskák között

A kutyák és macskák összeszoktatása gyakran kihívást jelenthet a háztartások számára. Egy új tanulmány azonban arra mutat rá, hogy a békés együttélés kulcsa a fokozatosságban rejlik.

A Dogs Trust kutatói a Generation Pup program keretében több mint 9500 kölyökkutya viselkedését vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kölyökkutyák és a macskák közötti első találkozások fokozatos levezénylése csökkenti az agresszió és a feszültség esélyét.

Lassan a kölyökkel!

A kutatást vezető Dr. Rachel Casey állatorvos és állatviselkedés-specialista hangsúlyozza, hogy a kölyökkutyák és a macskák közötti interakciót türelmesen kell lebonyolítani. A legjobb forgatókönyv szerint a macskának mindig lehetőséget kell biztosítani a visszavonulásra, hogy elkerülhessék azt, hogy a kutyakölykök zaklassák őt.

Ezzel elkerülhető, hogy a macska fenyegetve érezze magát az új házikedvenc jelenlétében.

Casey szerint nemcsak a macskát kell megvédeni a stressztől. A kölyökkutyát is meg kell tanítani arra, hogy nyugodtan viselkedjen a macska jelenlétében. A tanulmány szerint az agresszív viselkedés, vagy a túlzott játékosság az, ami a macskát zavarhatja, ez pedig lássuk be, gyakran előfordul az első találkozások alkalmával.

A fokozatos összeszoktatás előnyei

A Dogs Trust kutatása kimutatta, hogy azok a gazdik, akik azonnal összeeresztik a kölyökkutyáikat a macskáiknak, sokkal nagyobb eséllyel tapasztaltak problémás viselkedést, mint azok, akik több időt szántak a lassú ismerkedésre. A tanulmányban megkérdezettek közül több mint 20% azonnal, míg 18,9% kevesebb, mint két óra alatt próbálta megismertetni a két állatot.

A tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy

a kölyökkutyák alig 10%-a maradt teljesen nyugodt az első találkozás során.

A kutatás eredményei alapján a kulcs a fokozatos és türelmes bevezetésben rejlik. A kölyökkutyák és a macskák közötti harmonikus kapcsolat elérése érdekében fontos, hogy a gazdák biztosítsanak egy olyan környezetet, ahol mindkét állat biztonságban érzi magát.

The Guradian nyomán Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

„Nem mondok le róla” – a hajléktalan férfi a kutyáját választotta a lakás és egy fontos műtét helyett – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Vaguito a mai napig a tengerparton várja haza elhunyt halász gazdáját

magyarallatvedo

Tatán egy cica is gyógyítja a nagybeteg kutyát

magyarallatvedo