Image default

Aranyos mentett vadmacskákat engedtek szabadon az Állatkert munkatársai

Két mentett vadmacskát engedtek szabadon a Zselicben a Budapesti Állatkert munkatársai. Az elárvult kölykökre még június elején találtak rá.

Az elárvult vadmacskák aAz elmúlt hónapokat az Állatkertben töltötték, ahol a tejről átálltak a szilárd táplálékra, és elérték azt a fejlettséget, amikor már önállóan is boldogulnak. A vadmacska fokozottan védett, 2024-ben pedig az év emlősének választották.

Kedden két fiatal, mentett vadmacskát engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei Somogy vármegyében. Az állatokat június első napjaiban, még kölyökként találták a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Szenna település mellett. A kicsik valahogy elkeveredhettek az anyjuktól, és

segítség nélkül, magukra maradtak, pedig akkor még nem voltak elég nagyok az önálló életre.

A vadmacska kölykök a Budapesti Állatkert természetvédelmi mentőhelyére kerültek, ahol a gondozók folytatták a nevelésüket, illetve átszoktatásukat a tejről a szilárd táplálékra. Mostanra a kicsik sikeresen felcseperedtek, és már elég ügyesek és erősek ahhoz, hogy emberi segítség nélkül is megállják a helyüket a természetben.

Az elengedés előtt a két állaton genetikai vizsgálatokat is végeztek. A Magyarországon honos európai vadmacskák ugyanis gyakran kereszteződnek kóbor házi macskákkal. Ez azzal a természetvédelmi problémával is együtt jár, hogy

egyre kevesebb az „igazi”, tisztavérű vadmacska.

Ráadásul a házi macskának van olyan színváltozata, amely megszólalásig hasonlít a vadmacskára. A laboratóriumi vizsgálatok azonban igazolták, hogy valóban vadmacskákról van szó.

Az ifjú vadmacskákat a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve juttatták vissza a természetbe. A vidéket jól ismerő szakemberek javasolták az elengedés helyének a Szennától kissé távolabb eső helyszínt, a Zselickisfalud melletti Kardosfa térségét. A két állat közül az egyik a szállítóláda kinyitása után azonnal a fák felé iramodott. A másik viszont egy kicsit még tétovázott, mintha megköszönte volna a gondoskodást munkatársainknak. Ám utána ő is az erdő felé vette az irányt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő tevékenységének köszönhetően évente kétezernél is több – tavaly egészen pontosan 2368 – segítségre szoruló állat kap második esélyt. A mentett állatok nagy része madár, de emlősök, sőt kisebb számban hüllők is akadnak köztük. Vadmacskából az elmúlt 5 évben – a mostani kettőt is beleszámolva – összesen 9 mentett állatot engedtek vissza természetes élőhelyére a sikeres felnevelést, illetve rehabilitációt követően.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Természetvédelmi Világszervezet: Az állatkerteknek kulcsfontosságú szerepük van a veszélyeztetett fajok védelmében

Eszti_mav

Új fejlemények a Kiskunhalas környékén látott vadmacskáról

Marci

Fantasztikus gyereknap: Hihetetlen programokkal vár a Debreceni Állatkert

Eszti_mav