Image default

„A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik” – MAVED

A Magyar Macskavédő alapítványtól érkezett Monica és Stefano, hogy megosszák gondolataikat a felelős állattartásról, a macskák védelméről a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola diákjaival. A gyerekek lelkesen körül is vették egyből Indilát, a cicát, akinek a nem mindennapi történetét is megismerhettük.

Mit gondoltok, hány kóbor macska él ma Magyarországon?” – kezdte a beszélgetést Stefano. A gyerekek sorra tippeltek, a tízezertől a százezerig minden elhangzott, majd amikor megtudták, hogy ez a szám valóban hozzávetőlegesen 3 millió, mindenki ledöbbent.

„Mi azt tapasztaljuk sajnos, hogy a helyzet egyre rosszabb. A fő tevékenységünk, hogy ezt a számot csökkentsük, a megoldást a prevencióban látjuk. A legfontosabb, hogy a befogott állatokat ivartalanítsuk” – mondta a macskamentő, majd folytatta: „A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik, ebben egyetérthetünk azt hiszem.”

 Moniék megmutatták a gyerekeknek, hogy milyen eszközzel tudják befogni a kóbor cicákat. Elmondásuk szerint a vadon élő, kolóniákban élő macskákat nehéz elkapni, hiszen rejtőzködően élnek, félnek az emberektől. Az ivartalanítási műtét után szerencsére sokuk megszelidül. A nőstények könnyen kaphatnak egy gennyes méhgyulladást, ha nincsenek ivartalanítva, ez akár le is felezheti az élettartamukat. Minden befogott, majd ivartalanított macska gazdásítása lehetetlen feladat, ez azt jelentené, hogy nagyjából minden magyar háztartásba kerülne egy cica.

 „Olyan elképsztő szaporodási potenciálja van a mcskáknak, hogy az elképesztő. Úgy képzeljétek el, hogy egy nőstény cica egy évben háromszor is vemhesülhet. Minden alomban általában minimum 4 kölyök van, ez évente 12 új cica. Ezek a kiscicák fél év alatt ivarérettek, és ők is vemhesülnek. Ezzel a számítással oda jutunk, hogy két év alatt 2000 macska lehet. Ami még megdöbbentőbb, hogy 100 kóbor macskából mindössze 10 éri el a felnőttkort” – mesélt a meglepő számokról Monica, majd hangsúlyozta, hogy a befogás-ivartalanítás-visszaengedés módszer az, ami megoldás erre a problémára.

A macskavédők létrehozták a cicaorokbefogadas.hu oldalt, melynek célja, hogy a gazdira váró cicák otthonra találjanak. Az honlapon egy örökbefogadási szerződés-minta is található, amit szabadon használhat bárki. Moni az örökbefogadással kapcsolatban kiemelte, hogy nem elég a szerető gazdi, a kulcs a felelős gazdiban rejlik, aki ivartalanítja a cicát és megfelelően gondoskodik róla, szükség esetén állatorvoshoz viszi. A macskáknál a betegségeket nem könnyű felismerni, hiszen a cicákban benne van az az ösztön, hogy nem mutatják a külvilág felé, ha fájdalmuk van, szenvednek. Moni ezután elmesélte a terem közepén pihenő macska, Indila történetét, mialatt síri csönd alakult ki, többen is elérzékenyültek a hallottakon.

„23 macskám van otthon, ezzel még kispályásnak számítok a macskamentők körében. Indila 6 éve van nálam, egy hatalmas ipartelepre mentem éppen, ahol rengeteg kóbor macska volt mindenféle gondozás nélkül. Egy dobozban volt Indila, aki nemrég kölykedzett le, így elhoztam magammal őket. Amint elérték azt a kort a kölykök, gazdit kerestem nekik, de mint tudjuk, nagyon nehéz felelős gazdit találni. Szerencsére sikerült, így az anyacicának is gazdit kerestem, de ekőtte ivartalanítani szerettem volna, elvittem az állatorvoshoz. Általában már délután szólnak, hogy lehet menni az ivartalanított cicákért, de ekkor nem csörgött a telefon. Felhívtam őket és kiderült, hogy nincs jó állapotban Indila, az altatás során fuldokolni kezdett, nehezen vette a levegőt. Indila mellkasában kettő darab sörétet fedeztek fel az állatorvosok, valaki azzal szórakozott, hogy két golyót eresztett a mellkasába. A mai napig nem lettek kiszedve, hiszen az csak nagyobb kárt okozna. Indila tüdeje tele volt folyadékkal, 20-30%-on működött a légzése, így nevelt fel öt kölyköt. Hónapokon keresztül antibiotikum-és vitaminkúrán volt. Annyi érzelem kötött már ekkor hozzá, hogy úgy döntöttem, nem adom örökbe, nálam marad.”

magyarallatvedelem.hu

 

KAPCSOLÓDÓ

2 tonna tápadomány talált gazdára a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány játékában

Marci

Berni pásztort mentettek a tűzoltók

magyarallatvedo

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Viki