Image default

A büntetés így hat a kutyákra egy tanulmány szerint

Egy tanulmány azt elemezte, milyen hatással van a büntetés a kutyákra. A szakemberek arra jutottak, hogy ez a nevelési eszköz rövid és hosszú távon is káros hatással van a kutyák hogylétére.

Egyes gazdik kiabálással és verbális szidással büntetik a kutyájukat, ha az állat megrágja a szőnyeget, a padlóra vizel, esetleg olyankor ugat, amikor csendben kellene lennie. Egy korábbi, 17 tanulmány eredményeit elemző összegzés azonban megállapította, hogy az averzív módszerek – mint a büntetés – semmilyen értelemben sem hatékonyabbak, mint a pozitív megerősítésen alapuló nevelési eszközök. A büntetés ráadásul az állat fizikai és mentális egészségére is hatással van. Egy friss vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy az ilyen jellegű fegyelmezés jelentősen megemelheti az állatok stressz-szintjét.

Nem jó, ha kiabálunk a kutyával

A kutatásba 92 kutyát vontak be. 42 ebet olyan kutyaiskolákban képeztek ki, ahol a nevelési módszerek jutalmazáson alapultak – itt étellel vagy játékkal motiválták és jutalmazták az állatokat. A maradék 50 olyan kutyát pedig averzív módszerekkel neveltek, például kiabálással, szidással vagy pórázrángatással.

A szakemberek abból a hipotézisből indultak ki, hogy az averzív módszerekkel nevelt kutyák a stressz több viselkedésbeli és pszichés jelét mutatják. Emellett úgy gondolták, hogy ezek a kutyák pesszimistábbnak bizonyulnak majd a kognitív teszteken. A kutatók lefilmezték az állatokat tréningezés közben, illetve három tréning előtt és után nyálmintákat is vettek tőlük. A felvételekből kiderült, hogy a szidalmazással nevelt kutyák több jelét mutatták a stressznek, tehát gyakrabban nyalták a szájukat, többet ásítottak és feszültebbnek tűntek. A nyáltesztek pedig megállapították, hogy ezen kutyák szervezetében megemelkedett a kortizol nevű stresszhormon szintje a tréningek után. A jutalmazással nevelt kutyáknál viszont nem láttak ilyen változásokat és tüneteket.

A hosszabb távú hatásokat vizsgáló kísérletből pedig az derült ki, hogy a szidalmazással nevelt kutyák pesszimistábbak lesznek – minél gyakrabban szidták vagy büntették meg őket, annál negatívabb lett a viselkedésük.

Forrás: medicalnewstoday.com / házipatika

 

KAPCSOLÓDÓ

Saját jutalmát ajánlotta fel az állatvédelemre Újfehértó polgármestere

Marci

Az autópálya mellett kószáló eltévedt kutyusokat mentettek a pesti rendőrök

Erik

Szívszorító, amint 15 hónap kóborlás után találkozik a gazdijával a magyar kutya – VIDEÓ

Marci