Image default

A felelős állatvédelem érzelmileg elkötelezett

Rendkívül fontos, hogy a kormány együttműködjön a civil szervezetekkel és a rendőrséggel az állatvédelem ügyében – hangsúlyozta Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvos-tudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szerdai szakmai napján. A konferencián a felelős állattartás alappilléreiről, valamint a kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásairól tartottak előadásokat a szakemberek – írja a Magyar Nemzet.

Az állatvédelem ügye csak akkor lép előre, ha minden szereplő teszi a dolgát

– fogalmazott Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvos-tudományi Egyetem szakmai konferenciáján, mely ezúttal a bűnmegelőzés szolgálatába állított állatok védelme köré épült.

A kormánybiztos kiemelte: az egyetem rektora, Sótonyi Péter személyében szenvedélyes állatvédőt ismert meg, aki biztosíték arra, hogy az intézmény az állatvédelem zászlóshajójaként működjön.

Sótonyi Péter és Ovádi Péter Magyarország első állatvédelmi kódexének aláírasakor

A politikus beszámolt arról az egyedülálló kezdeményezésről is, mely által a kormánybiztosság 500 millió forintos keretet biztosíthatott 187 civil szervezet támogatására. Úgy fogalmazott, eddig ez működésük óta a legnagyobb mérföldkő az állatvédelemben.

Ovádi Péter arról is beszélt: az országjárás során azt tapasztalja, hogy a rendőrség mind a civil szervezetekkel, mind az egyetem szakembereivel nyitott az együttműködésre.

Mi, magyarok kutyás társadalom vagyunk, csaknem hárommillió kutya él Magyarországon, vagyis minden második háztartásban van kutya

– vázolta Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, majd hozzáfűzte, a kutyatartóknak nagy a felelősségük,

a felelős állatvédelem pedig érzelmileg elkötelezett.

A rektor kiemelte az egyetemen működő állatvédelmi központ jelentőségét, úgy fogalmazott: az intézmény ezzel az állatvédelem élére állt, továbbá kitért arra is, hogy az egyetemre hat és félszeres a túljelentkezés, amely a graduális és posztgraduális képzés ez irányú kibővítésének sikerét mutatja.

Most már állatvédelmi szakállatorovosok és szakjogászok is kikerülnek az egyetem padsoraiból

– közölte. Sótonyi Péter arról is beszámolt: idén nyáron szerződést írtak alá a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, amellyel megpecsételték az együttműködésüket, hiszen – mint mondta – a kutyakiképzésre is nagy gondot kell fordítani, az állatkínzások felderítésében közösen kell fellépniük a rendőrséggel.

Nem lehet megrekedni az állatvédelem területén, folyamatos fejlődésre és új szakmai anyagokra van szükség. Az idei évben beindítottuk a motorokat

– szögezte le Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya, aki megerősítette: az egyetemmel idén június elsejével megállapodást kötöttek.

A rendőrfőkapitány hangsúlyozta, a rendőrségen alkalmazott nyomkereső, járőr, holttest- és kábítószer-kereső kutyák nap mint nap óriási segítséget jelentenek a munkájukban.

A bűnügyi helyszíneken gyakran tapasztalt, állatkínzással kapcsolatos vállrándító magatartást fel kell számolni, az évtizedek óta rögzült gondolkodáson változtatni kell

– húzta alá Terdik Tamás.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai kiválóságai, valamint a büntetés-végrehajtás munkatársai nívós előadások keretében számoltak be a hazai kutyatartás jellemzőiről, a büntetés-végrehajtás szolgálatába állított kutyák kiképzéséről és állatvédelmi szempontjairól.

Magyar Nemzet