Image default

A kutyák ezért esznek furcsa dolgokat

Különösen a kezdő kutyatartók szoktak meglepődni kedvencünk szokatlan étkezési szokásain. Ezek az esetek többségében teljesen normálisnak számítanak, de néha egészségügyi problémát jelezhet, ha az állat furcsa dolgokat kíván meg – írja a hazipatika.com.

Fűevés

A fűevés egyáltalán nem ritkaság kutyák esetében. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák akkor “legelnek”, ha rossz a gyomruk és meg akarják hánytatni magukat. Ez azonban legfeljebb az esetek tizedénél igaz. A leggyakrabban az áll a jelenség háttérében, hogy az állatok szervezetének több rostra van szüksége. De előfordulhat az is, hogy a kutyák unatkoznak, feszültek, szeretnék magukra felhívni a figyelmet, vagy egyszerűen csak ízlik nekik a fű.

Földevés

Ha földet eszik a kutya, előfordulhat, hogy csak az illata vagy az íze miatt kívánta meg. A furcsa étkezési szokás azonban ásványianyag-hiányt is jelezhet. Ha a jelenség csak ritkán fordul elő, akkor nem kell aggódnunk kedvencünk egészségéért. De ha biztosak vagyunk benne, hogy a kutya minden szükséges tápanyagot megkap, és mégis rendszeressé válik a dolog, akkor inkább vigyük állatorvoshoz, mert ez a szokás vérszegénységre is utalhat.

Kőevés

A kőevés hátterében ásványianyag-hiány, paraziták, gyulladásos bélbetegség, ételallergia, emésztési problémák, illetve néha valamilyen kényszeres viselkedési zavar is állhat. Ugyanakkor az is lehet, hogy kedvencünknek csak szüksége lenne valamire, amit rághat, de nincs ilyen játéka – ilyenkor adjunk neki valami olyat, ami biztonságos. A kövek elfogyasztása ugyanis akár életveszélyes emésztőrendszeri panaszokat is okozhat, ezért erről mindenképpen ajánlott leszoktatni a kutyát. Tanítsuk meg neki a “hagyd” és a “dobd el” parancsokat, és csak olyan helyen hagyjuk őrizetlenül az állatot, ahol nem nem férhet hozzá kövekhez, kavicsokhoz.

A botok rágcsálása egy természetes ösztön, a szálkák azonban problémát okozhatnak. Fotó: 123rf

Botok rágcsálása

Az ágak, botok “evése” sokkal inkább rágcsálás vagy játék. A kutyák természetes ösztöne a dolgok megrágása, ez meg is nyugtatja őket. Az ágak helyett azonban ajánlott valami biztonságosabb, megrágható játékot adni kedvencünknek. A leváló szálkák ugyanis felsérthetik az állat száját és emésztőrendszerét.

Papír elfogyasztása

Ha a kutya papírt vagy kartont rág és eszik, akkor általában annak is az ösztönökhöz van köze. Bizonyos textúrák ugyanis rágására, marcangolásra ingerli az állatot. Ha rendszeresen papírból készült dolgokat szed szét, akkor könnyen lehet, hogy unatkozik, illetve túl sok felesleges energiája van. A sok papír elfogyasztása azonban bélelzáródást okozhat, így érdemes a papírból készült dolgokat nehezen hozzáférhető helyre tenni, mielőtt egyedül hagyjuk otthon a kutyát.

Székletevés

Az is előfordul, hogy a kutyák székletet esznek. Ennek oka lehet alultápláltság is, de paraziták vagy pszichés okok is állhatnak a jelenség hátterében. Sőt, a furcsa szokás akár egy olyan betegségre is utalhat, amitől abnormális mértékben megnőtt az állat étvágya. Ugyanakkor a székletevés utalhat a figyelemhiányra is. Ha a jelenség rendszeressé válik, mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

hazipatika.com nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Saját kutyája lőtte le a vadászt

Viki

Magyar kutatás igazolta: a kutya gazdához való kötődése az anya-gyermek kapcsolathoz hasonlít

Eszti_mav

Hatlábú kiskutyát mentettek egy szupermarket parkolójában

Eszti_mav