Image default

A kutyák összehangolják a viselkedésüket a gyerekekkel

A kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre, sok esetben velük összhangban viselkednek, állapította meg egy kutatás – írja az nlc.hu.

A kutyák összehangolják a viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel – állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„A jó hír az, hogy a tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre – mondta Monique Udell, a tanulmány vezető szerzője. –Reagálnak rájuk és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének.”[/perfectpullquote]

Udell szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőtt korú gazdáikkal, ami azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel. A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak.

A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

nlc.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: Bigstock

KAPCSOLÓDÓ

Húsba rejtett tablettákkal mérgezik a kutyákat ebben a budapesti kerületben

magyarallatvedo

Jobban érthetik a lovak, ha úgy beszélnek hozzájuk, mint a kisgyerekekhez

magyarallatvedo

Miért állva alszanak a lovak?

Viki