Image default

A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz

A koronavírus-válság kezdeti hónapjaiban még áltathattuk magunkat az emberiség visszahúzódásával teret kapó természet megtévesztő képeivel, de mostanra szembe kell néznünk azzal, hogy a járvány kialakulásához vastagon hozzájárult a felelőtlen természethasználatunk, a koronavírus nyomában gyűrűző válság pedig csak rontott a helyzeten – írja az Élő Bolygónk.

Egyre több kutatás bizonyítja, köztük a természetvédelemmel foglalkozó amerikai Conservation International vizsgálatai is, hogy a járványok kitörése közvetlenül összefügg a természetes élőhelyek károsításával.

A természetes ökoszisztémák az emberi testhez hasonlóan működnek: ha masszívak és erősek, azaz sokféle, egészséges és nagy egyedszámú populációból épülnek fel, kisebb valószínűséggel válnak betegségek forrásává.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azonban a nemzetközi állatkereskedelem terjeszkedik és a trópusi esőerdők újabb és újabb területei kerülnek művelés alá, megnő az ember és az állatvilág találkozásának és a kórokozók átadásának veszélye is.[/perfectpullquote]

A kisebb élőhelyre, rosszabb körülmények közé szoruló, stresszes állatok fogékonyabbá válnak a betegségekre. Ugyanakkor azzal, hogy egy erdő helyére ültetvények, utak vagy városok kerülnek, a vírusok még nem tűnnek el.

Mindezek alapján érthető, hogy a Conservation International miért sürgeti, hogy a jövőbeli járványok elkerülése érdekében világszerte tegyünk meg mindent a természetes élőhelyek állapotának megőrzéséért, illetve helyreállításáért. Az erdőírtások visszaszorítása, az illegális állatkereskedelem felszámolása nem csak a természet javát szolgálja:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az emberi egészség és a prosperáló gazdaság lehetősége elválaszthatatlan a bolygó egészségétől: amikor a természetet óvjuk, a saját bőrünket is mentjük.[/perfectpullquote]

Sajnos az elmúlt évben a vírus nyomában járó válság épp ezzel a céllal ellentétes folyamatokat indított el. A turizmus visszaszorulása, a munkanélküliség és az élelmiszerhiány az illegális vadászat, az erdőírtás és a bányászat fokozódásához vezetett. Ezt az ellentmondásos helyzetet visszük magunkkal 2021-be. És a reményt, hogy az emberiségnek sikerül fogást találnia az egészségügyi válságokból, megélhetési gondokból és pusztuló élővilágból felépülő gordiuszi csomó kusza szövedékén.

Élő bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: shutterstock.com

KAPCSOLÓDÓ

Guinness-rekorder lett David Attenborough

magyarallatvedo

Hat napig csak műanyag jött a mentett kisteknősből

magyarallatvedo

Magánrepülőgépeken menekítik ki a kisállatokat Hongkongból

magyarallatvedo