Image default

Több kutya halála miatt követelik az agárversenyek betiltását Ausztráliában

Több kutya halála miatt követelik az agárversenyek betiltását Ausztráliában. Mindössze egy hét leforgása alatt három halálos kimenetelű baleset is történt egy ausztráliai agárversenypályán. 

A SAFE, egy ausztráliai állatvédő szervezet az agárversenyek betiltását követeli a kormánytól, szerintük ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy a kutyák jóléte biztosított legyen – közölte a Prove. 

Mindössze egy hét leforgása alatt három halálos kimenetelű baleset is történt egy ausztráliai agárversenypályán.

A versenyzést felügyelő Greyhound Racing New Zealand (GRNZ) öt hétre be is záratta a pályát, a körülmények vizsgálatában pedig külföldi szakértők segítségét is igénybe veszik – olvasható a Radio New Zealand oldalán.

A vizsgálat idejére a versenyek nem állnak le, csupán áthelyezik őket egy másik versenypályára. A március 11. és 18. között történt halálesetek kapcsán az ausztráliai Save Animals From Exploitation (SAFE) állatvédő szervezet azt kéri az ország miniszterelnökétől, hogy szüntesse be végre a versenyeket.

A sérülések és halálesetek számának megemelkedése jól mutatja, hogy a versenyipar önellenőrzése kudarcot vallott. Az egyetlen hatékony módja, hogy a kutyák egészségét és jólétét megóvjuk, ha egyszer és mindenkorra beszüntetjük az agárversenyeket – mondta Will Appelbe, a SAFE nyomozati vezetője.

3 év alatt 22 kutya halt meg

Appelbe hozzátette, hogy a Manukau Stadiumban látott esetek, bármennyire is borzasztóak, sajnos nem egyediek. A versenyek áthelyezése egy másik pályára nem fogja megoldani a problémát. A szervezet adatai szerint 2021 szeptembere óta több mint

2300 sérülés történt a versenyek alkalmával, melyből 22 végződött kutyák halálával.

A márciusi áldozatok Big Time Punga, aki egy versenyt követően hirtelen halt meg. Thrilling Spiral, akit egy lábtörés miatt kellett elaltatni. Valamint Uhlan Bale, akinek halálát egy gerinctörés után kialakult vérrög okozta – írta a Prove.

Az állatvédők az ország miniszterelnökéhez, Christopher Luxonhoz intézték a kérésüket, aki áthárította a felelősséget a versenyminiszterre. Luxon úgy fogalmazott, hogy az új kormány megalakulása óta nem volt prioritás az agárverseny kérdése, és nem is beszéltek semmilyen hivatalos döntésről a versenyek kapcsán. De ő személy szerint rokonszenvez azzal a nézettel – ami az előző kormányzat álláspontja is volt –, hogy sokkal komolyabban kell venni az állatok biztonságát. Sőt, egy választást megelőző vitában még a sport betiltásával is egyetértett.

Mindeközben a versenyzést felügyelő Greyhound Racing New Zealand azzal védekezik, hogy az eddigiekhez képest az utóbbi években sokkal kevesebb kutyán kellett eutanáziát végezniük, mint korábban. Úgy vélik, ez azt bizonyítja, hogy az általuk eszközölt állatjóléti változtatások hatékonyan működnek.

A GRNZ továbbra is az állatokat helyezi a tevékenység középpontjába, és úgy gondoljuk, a sport megérdemli, hogy folytatódhasson

– nyilatkozta egy szóvivő.

A versenysport – csakúgy mint az embereknél – az állatoknál is sok esetben társul törvénytelen teljesítményfokozó szerek alkalmazásával. Skóciában például kokainnal próbálják jobb teljesítményre bírni a versenyagarakat.

(Forrás: Prove, Fotó: Photo: 123rf)

Magyar Állatvédelem