Image default

Gyógyult, mentett állatokat engedtek vissza a természetbe az állatkert munkatársai

Vadállatmentő munkájuk részeként a tavasz folyamán több elengedést is szervezett a Fővárosi Állat és Növénykert. Ennek során a sikeresen rehabilitált mentett állatokat, madarakat és kisemlősöket engedtek vissza természetes élőhelyükre.

Az Állatkert természetvédelmi tevékenységének részét képező vadállatmentő munka célja mindig az, hogy a sérülés miatt bekerült állatokat meggyógyítsák, a legyengülteket felerősítsék, az elárvultakat pedig felneveljék. Így a folyamat végére emberi segítség nélkül tudjanak boldogulni a természetben.

“Ha a rehabilitáció sikeres, sor kerülhet az állatok elengedésére olyan élőhelyeken, ahol megtalálják a számításukat, pontosabban a táplálékot, a búvóhelyet, és persze a fajtársaikat is” – írja weboldalán a Fővárosi Állatkert. Hozzáteszik, ezeket a helyeket a nemzeti parkoknál, természetvédelmi oltalom alatt álló területeken dolgozó terepi szakemberekkel együttműködve szokták kiválasztani.

A tájékoztatás szerint a nemrég véget ért tavaszi időszakban több ilyen elengedésre is sor került. Az elsőre, a vadállatmentő központban áttelelt mentett sünök elengedésére még a tavasz viszonylag korai időszakában, amikor az időjárás már alkalmas volt erre.

A legutóbbi repatriálás pedig néhány napja történt. A Vác feletti Naszály térségében 19 széncinege, 14 fekete rigó, 7 nagy fakopáncs, 1 mezei veréb, 1 házi rozsdafarkú, 1 meggyvágó, valamint 5 nagy pele és 1 sün kerülhetett vissza a természetbe.

Magyar Állatvédelem, fotók: Fővárosi Állat és Növénykert Facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

Látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel készül a Budapesti Állatkert a Föld Fesztiválra

Eszti_mav

Sérült kismókusokat mentettek meg a vadmentők

Marci

Gyermekáldás volt a Fővárosi Állatkert Pálamházában lakó majmainál – VIDEÓVAL

magyarallatvedo