Image default

Így lett október negyedike az állatok világnapja

Egy német írónak köszönhető az, hogy ma minden figyelem az állatokra szegeződik. Az állatok világnapját közel száz éve ünnepeljük.

Egy német írótól indul a világnap

Az Állatok Világnapjának ötletét Heinrich Zimmermann német író és a Mensch und Hund (Ember és Kutya) magazin szerkesztője vetette fel, aki elsőként állt az állatvédelem pártjára publicistaként. Zimmermann 1925-ben Berlinben szervezte meg az első nagyobb volumenű rendezvényt.

 

Kezdetben csak Németországban, Ausztriában, Svájcban és Csehszlovákiában tartották meg az eseményt,

Zimmermann azonban évről évre fáradhatatlanul dolgozott az állatok világnapjának népszerűsítésén.

Törekvései sikerrel jártak sikerrel jártak, hiszen 1931 májusában az Állatvédelmi Szervezetek Nemzetközi Kongresszusán elfogadták a javaslatát. Ekkor szavazták meg egyhangúan, hogy

október 4-e hivatalosan is az állatok világnapja legyen.

“A pillanat, ami nekem örökre egy csodálatos barátság, ők a családtagjaink”

Assisi Szent Ferencre is emlékezünk

A dátum nem véletlen. A választás azért esett október 4-re, mivel Assisi Ferenc, az állatok védőszentje ezen a napon hunyt el. A legenda szerint Szent Ferenc beszélni tudott az állatokkal, sőt, prédikált is nekik. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az állatvédelemre, az ember és az állat együttélésének, barátságának fontosságára.

Tavaly a Magyar Nemzeti Bank egy egészen különleges formáját választotta annak, hogy megemlékezzen az állatok világnapjára. „Mudi” megnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátottak. A mudi jellegzetességeit megörökítő emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat negyedik tagjaként jelenik meg, a magyar vizsla, a komondor és a magyar agár emlékérmét követi a sorban. Tervezője Bohus Áron éremművész. Ebben a cikkünkben további érdekességeket lehet róla olvasni.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Meglett a rejtélyes körülmények között eltűnt póni

Marci

“Borzasztó volt látni a szenvedésüket” – két kutyát is megmérgeztek Fejér megyében

Marci

Több mint öt év börtönt kapott a “brightoni macskagyilkos”

magyarallatvedo