Image default

Az egriek lerombolnák a hódvárakat

Felháborodott szülők fordultak az egri önkormányzathoz: szerintük a hódok annyira elszaporodtak az Eger-patakban, hogy már aggódnak az ott játszó gyerekeik testi épsége miatt – írta meg az RTL.

Minczér Gábor alpolgármester a Blikknek azt mondta, hogy a hódok tevékenysége jelentős károkat okoz a védművekben, gátakban is, amelyek állékonysága veszélybe kerülhet.

Az illetékesek a hódvárakat tavasszal el fogják bontani, részlegesen vagy teljesen.

Misik Tamás biológus ugyanakkor azt mondta a lapnak: az Eger-patak élővíz, és bármilyen élőhely esetében nincs jogunk meghatározni, hogy ott milyen faj élhet. Különösen igaz ez akkor,

ha őshonos fajról van szó, aminek hazai megtelepedésére a szakma rengeteg pénzt és energiát áldozott.

Azt viszont a szakember sem vitatja, hogy a hódvár felduzzasztja az előtte lévő patakszakaszt, a vízügy a nagyobb esőzések során kialakult heves árvizek levonulását akadályozó építményt lát a hódvárban.

Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke szerint hiába kapott a vízügy engedélyt a hódvárak elbontására, sokan tiltakoznak ellene.

Környezetvédelmi szempontból pozitívnak látja a hódok jelenlétét, aszályos időszakban a talajvizet is megtartják.

A szakemberek abban bíznak, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni, már csak azért is, mert a bontás után a hódok könnyedén újraépítik, amit az ember elpusztított.

RTL – Magyar Állatvédelem