Image default

Ázsiában honos óriásrétisast példányt a Lupa-tónál, a budapesti állatkertben ápolják

A legnagyobb termetű ragadozó madarat, egy óriásrétisast ápolnak a Budapesti Állat és Növénykertben – írja az intézmény az oldalán. Az Ázsia keleti peremén, sőt az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken honos madárra még május elsején találtak rá a budakalászi Lupa-tónál.

Vadállatmentő központjukban az állatkerti dolgozók főleg hazánkban honos, védett vagy fokozottan védett állatokkal, madarakkal foglalkoznak, óriásrétisassal (Haliaeetus pelagicus) nemigen találkoznak, hiszen ez a faj innen több ezer kilométerre, Ázsia túlsó végében él.

A Budakalásznál talált madár nem is a faj természetes élőhelyéről keveredett ide, hanem úgy tűnik, a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliából, egy ottani solymász bemutatóból oldott kereket.

„Két hete, amióta úton van, bizonyára nem túl sokat evett, mert út közben kevés olyan táplálékot találhatott, amit korábban megszokott. Így nem meglepő, hogy eléggé lesoványodott, és elkapni is csak azért lehetett, mert már nagyon le volt gyengülve (ezzel együtt ne gondoljuk, hogy a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberének, illetve segítőjének, akik egy pokróc segítségével a madarat befogták, olyan könnyű dolga lett volna)! Munkatársaink most azon dolgoznak, hogy a legyengült madár visszanyerje erejét, amire meg is van az esély, hiszen jó étvágya van. Ha a papírok rendben vannak, az erőgyűjtés után visszakerülhet gazdáihoz.”– írták.

via; Kiemelt kép: Budapest ZOO

KAPCSOLÓDÓ

Idős rétisas életéért küzdenek az állatmentők!

Erik

Harminckilenc fiókát nevelnek a baranyai rétisasok

Erik

Látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel készül a Budapesti Állatkert a Föld Fesztiválra

Eszti_mav