Image default

Épségben sikerült befogni a veszprémi rendőröknek az Ajkán kóborló kengurut!

Épségben sikerült befogni a veszprémi rendőröknek az Ajkán kóborló kengurut!

Egy Bennett-kengurut kergettek kedden a Veszprém vármegyei rendőrök, miután az állat megszökött egy magánháztól, olvasható a Veol hírportál cikkében, illetve Antal Laura, a Vahur Állatvédő Egyesület elnökének Facebook-bejegyzésében. A kenguru gazdája rendelkezett a tartásához szükséges engedélyekkel és a tartási körülményeket is rendben találták.

A keresés kora délelőtti órákban zajlott, mielőtt sikerült befogni az elkóborolt kengurut, majd épségben visszaadták a gazdájának – közölte a Telex.

Decemberben sikerült befogni a tápióbicskei kengurut

Híroldalunk is beszámolt róla, hogy befogták és biztonságos helyre szállították a két éve Tápióbicskén kóborló kengurut. Mivel szenzációnak számított, hogy a községnek van egy kenguruja, sokáig nem is tettek kísérletet a befogására. Ez az állat egyszerűen elszökött otthonról, a gazdája pedig nem kereste.

Egy 15 kilós Bennett-kenguru már két éve kóborolt a településen, mint helyi látványosság, ám annak áldatlan helyzetét most megelégelték – írta meg a Blikk.

– Mivel szenzációnak számított, hogy a községnek van egy kenguruja, sokáig nem is tettek kísérletet a befogására. Ez az állat egyszerűen elszökött otthonról, a gazdája pedig nem kereste – mesélte a Blikknek a Soul In Soul – Lélek a Lélekben Állatmentő Alapítvány vezetője, Jeney Andrea.

A mentőakció után a Tápióka névre keresztelt állat sokáig egy erdős részen élt, ahol az emberek etették. Később azonban egyesek sportot kezdtek űzni a kergetéséből, így az erszényes a főút melletti, sűrűn lakott területre tévedt, ahol közel sem volt olyan biztonságban, mint az erdőben.

– Arra is volt példa, hogy a forgalmas úton üldözték szegényt. Egyszer egy autó egy kicsit meg is ütötte, de szerencsére nem lett komolyabb baja. Egy ilyen helyzetben persze, nem csak az állat, de a sofőrök is megsérülhettek volna – mondta Jeney Andrea. – Nagyjából húsz napba telt, mire sikerült befogni. Eredetileg azt terveztük, hogy közrefogjuk és egy vadhálóval elcsípjük, de hamar rájöttünk, mindez nem ilyen egyszerű. A fizikumát, a gyorsaságát tekintve simán túltesz nyolc emberen.

Altatólövedéket használtak

Az orvossal egyeztetve, végül az altatólövedék bevetése mellett döntöttek, aminek a kenguru felső combjában kellett landolnia.

– A vadkamera jelzett, hogy a kenguru visszatért a már jól megszokott etetőhelyéhez, majd sikerült beterelni a vadhálóból kialakított folyosóra. A lövést is ott kaphatta meg a legnagyobb biztonsággal. Ha úgymond szabadon lőtték volna meg, arra is lett volna esély, hogy elszalad, valahol összeesik, a lelassult vérkeringése miatt pedig kihűl – magyarázta a szakember.

Tápióka most már jó kezekben van, egy hatalmas területen éldegél tovább más állatokkal / Fotó: Soul In Soul - Lélek a Lélekben Állatmentő Alapítvány 

Egyre nagyobb a kereslet a Bennett-kenguruk iránt. Mivel a tartásuk nem engedélyhez kötött Magyarországon, 250-350 ezer forintért bárki hozzájuthat – írták.

Jól alkalmazkodnak

A Bennett-kenguruk Tasmánia egész területén, Ausztrália délkeleti partsávján, Queensland és Új-Dél-Wales államokban az eukaliptuszerdőkben és a bozótos területeken fordulnak elő, de a partoktól a hegyi erdőkig mindenhol megtalálhatóak. Szürkületkor és hajnalban táplálkoznak, főként fűfélékkel, eukaliptusszal, levelekkel és más lágyszárú növényekkel. Nagyjából 12-15 évig is elélnek. Jeney Andrea szerint a Bennett-kenguruk jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, ezért sem az itteni éghajlat, sem a táplálkozás nem jelentett problémát Tápiókának.

(Forrás: Veol/Telex/Blikk, Fotó: Soul In Soul – Lélek a Lélekben Állatmentő Alapítvány)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kenguru kóborol Tápióbicskén, az egész település összefogott érte

Eszti_mav

Kézből nevelik Djangot, a földre pottyant kengurubabát

Marci

Kenguruk ugrálnak Tiszaderzsen

Viki