Image default

Bojkottra hívhatja az állatbarátokat a Penny Market ellen Fülöp Erik

Óriási felháborodást keltett, hogy az egyik ismert élelmiszerlánc több üzletére is tüskéket telepítettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a fecskék fészekrakását. Dr. Fülöp Erik bojkottot is kilátásba helyezett, ha nem távolítják el az állatok tömeges pusztulását is okozható eszközöket.

FRISSÍTÉS:

Győztek az állatvédők: Eltávolítja a Penny a fecskeölő tüskéket! Alább a Penny Market közlemény:

„Társaságunk mindenben együttműködik a hatóságokkal, figyelembe véve az érvényes jogszabályokat, illetve döntéseiket. Ennek megfelelően üzleteinkben és azok területén is az intézkedések minden esetben összhangban vannak a hatósági javaslatokkal, szabályozásokkal.

 A fentiekre figyelemmel, Társaságunk az állagmegóvását elősegítő eszközök alkalmazásánál az aktuális hatósági döntésnek/döntéseknek megfelelően járt el a múltban és jár el jelenleg is.

 Társaságunk figyelmet fordít a védett madarak felé is, így igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy – habár a hatósági beavatkozás miatt ez korábbi rendelkezések alapján szükséges volt – a változó elvárásoknak megfelelően a tüskéket azonnal eltávolítsa minden olyan üzletéről, ahol ezek esetlegesen fent voltak. Vásárlóink és munkatársaink számára továbbra is biztonságos és maximálisan higiénikus körülményeket, vásárlói élményt kívánunk nyújtani, természetesen figyelembe véve a környezetünket.”

 

Felelős működési elvek teljes hiánya

“Mély megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a több Penny Market üzlet homlokzatára is szabálytalanul szereltek fel tüskéket a fészket rakni készülő fecskék elüldözésére, valamint a már meglévő fecskefészekbe történő visszaköltözés megakadályozására. A gyakorlat számos és súlyos következtetést enged levonni az Önök felelős működéséi elveivel kapcsolatban” – írja nyílt levelében Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, állatvédelmi szakpolitikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az 1996. évi LIII. törvény értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.


“Amennyiben pedig akár csak egyetlen állat is belerepül az Önök által kihelyezett tüskékbe, úgy állatkínzást követnek el, amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető” – húzta alá, hozzátéve: rendkívül fontos lenne, hogy multinacionális nagyvállalatként az állatkínzás helyett az állatvédelmet népszerűsítse a Penny Market, kiálljanak a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett.

A Penny-éhez hasonló gyakorlatok vezetnek a fecskeállomány pusztulásához

A politikus kiemelte azt is, hogy az elmúlt 20 évben 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, mivel részben átalakultak az állatok élőhelyei, illetve csökkent a táplálékbázisuk.

“Másrészről az Önökhöz hasonló gondolkodású emberek leverik a fészküket és elzavarják a madarakat, amellyel szintén nagyban hozzájárulnak a védett madarak számának drámai visszaeséséhez” – rögzítette.

Bojkott is jöhet

Fülöp felszólította az üzemeltetőket, hogy haladéktalanul távolítsák el az állatok tömeges pusztulására is alkalmas tüskéket és mutassanak jó példát a társadalom számára. Mindemellett kilátásba helyezte azt is, hogy  amennyiben ezt nem teszik meg, a Penny Market üzletlánca elleni bojkottra fogja kérni Magyarország összes állatvédőjét, állatvédelmi szervezetét és minden állatbarát lakosát.

“Azonnal hagyjanak fel káros gyakorlatukkal, álljanak nemes ügyek mellé, támogassák a madármentők törekvéseit és telepítsenek fecskefészkeket a még meglévő fecskeállomány megóvása érdekében!” – zárta sorait az állatvédelmi szakpolitikus.

magyarallatvedelem.hu

 

KAPCSOLÓDÓ

Három fecskét pusztított el, és tizenegy fészket vert le a villanyszerelő

Marci

Ritka madár, egy fehér fecske bukkant fel egy istállóban

Marci

Napi jócselekedet: fecskefészkeket raktak fel a tűzoltók

Erik