Image default

Borsodban és Bács-Kiskunban is megjelent a madárinfluenza

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Borsodban és Bács-Kiskunban is megjelent a madárinfluenza. Ludak és kacsák fertőződtek meg, az állatok leölését megkezdték.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét – közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára.

A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról.

A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa-állományban másnap az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullás. A mintegy 7100 állatot számláló állományt kedden számolják fel. Mindkét érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. A madárinfluenzával kapcsolatos részletes információk a Nébih portál tematikus aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza) érhetők el.

Hajdúnánás után Tiszadobon is megfertőződtek a szárnyasok

Terjed a madárinfluenza, Hajdúnánás után már Tiszadobon is azonosították a vírust! A hatóság megkezdte az 51 ezer állatot számláló kacsaállomány felszámolását – közöltük a múlt héten.

Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett pecsenyekacsa állomány felszámolását a hatóság megkezdte, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

Megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése keltett gyanút azon a tiszadobi pecsenyekacsa tartó telepen, ahol a Nébih laboratóriuma igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A HATÓSÁGOK A MINTEGY 51.000 ÁLLATOT SZÁMLÁLÓ ÁLLOMÁNY FELSZÁMOLÁSÁT MÁR A GYANÚ ALAPJÁN ELKEZDTÉK.

Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű madárinfluenza mellett Bács-Kiskun vármegyében alacsony patogenitású madárinfluenza H5N2 altípusát is igazolták a vizsgálatok. A jászszentlászlói tömőlúd állomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálat derített fényt.

Az alacsony patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte – a magas patogenitásúval szemben – lényegesen enyhébb intézkedéseket von maga után.  A fertőzött telep körüli 1 km sugarú körben csak hatósági engedéllyel mozgathatóak a baromfik. Az érintett állatok kijelölt vágóhídon levághatóak, amennyiben az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Pár napja igazolták a vírus jelenlétét Hajdúnánáson

Mint beszámoltunk róla, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdúnánáson. Ezért már a gyanú alapján megkezdődött az érintett állomány felszámolása – közölte a hivatal kedden.

Az újabb megbetegedések is igazolják, kiemelten fontos, hogy a baromfitartók fokozottan betartsák a járványügyi előírásokat. A közlemény szerint a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánáson található, mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsa telepen azonosították a vírust – írta a Hirado.hu.

Az állattartó a megemelkedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára.

A NÉBIH LABORATÓRIUMA A VÍRUS H5N1 ALTÍPUSÁT MUTATTA KI AZ ELHULLOTT ÁLLATOKBÓL.

Az állomány felszámolását – már a gyanú alapján – megkezdték a hatóságok. A gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A közleményben a Nébih továbbra is kéri az állattartókat, hogy fokozottan tartsák be a járványvédelmi előírásokat, hiszen a baromfiállományokat csak felelős hozzáállással óvhatják meg a fertőzéstől.

Kiemelten fontos, hogy a magas kockázatúként azonosított vármegyékben, a gazdasági állományok esetében kötelező a baromfik zártan tartása.

AZ ÁLLATOKAT ZÁRT HELYEN KELL ETETNI ÉS ITATNI, VALAMINT A TAKARMÁNYT ÉS AZ ÁLLATOK ALMOZÁSÁRA HASZNÁLT ANYAGOT IS ZÁRT HELYEN SZÜKSÉGES TÁROLNI – ÍRTÁK.

Az állatok megóvása, a fertőzés megelőzése érdekében lényeges, hogy kiemelten ügyeljenek a személy- és járműforgalomra, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére – jelezte a Nébih.

(Forrás: NÉBIH, Fotó: Getty Images- illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nagy a baj: a Galápagos-szigeteken is megjelent a madárinfluenza

Erik

Ezrével pusztulnak a fókák és a madarak Peruban a madárinfluenza miatt

Erik

Megható videón, hogyan kapja vissza szabadságát a magasfeszültségű vezetéknek ütközött szürke gém

Eszti_mav