Image default

BRÉKING! Szurikátakölykök születtek Szegeden!

Szuper hírről számolt be Facebook oldalán a Szegedi Vadaspark! Hosszú évek után ismét szurikáták születtek, de hogy mikor azt pontosan megállapítani nem lehet, ugyanis egy üregrendszerben töltik első napjaikat, ezután bújnak csak elő. Hát most előbújtak! 🙂

A Szegedi Vadaspark honlapján így írnak az eseményről:

Ezekben a napokban a legtöbb időt látogatóink egy kis emlősállat kifutója mellett töltik. A szurikáták amúgy is a Vadaspark legnépszerűbb lakói közé tartoznak, de az, hogy az augusztus elején született két kölyök egyre többet bújik elő az üregrendszer bejáratánál, még hosszabb időre varázsol el mindenkit, látogatókat és állatkerti dolgozókat egyaránt.

Hosszú évek teltek el azóta, hogy szurikáták legutoljára szaporodtak nálunk, majd egy új csapat formálódott fiatal egyedekből a múlt év elején. Az új családban született két kis szurikátakölyök világra jövetelének pontos idejét nem ismerjük, hiszen a hatalmas és kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat, így a gondozóik – szülők állapota alapján – csak következtetni tudnak az örömteli eseményre. 2-3 hét múlva, ahogy a picik egyre nagyobbak lesznek, úgy egyre bátrabbá is válnak, így már meg lehet őket figyelni a nap legnagyobb részében. Ahogy a természetben, úgy az állatkerti szurikátacsaládoknál is mindenki részt vesz a legkisebbek nevelésében, beleértve az idősebb testvéreket is.

A Dél-Afrika félsivatagos területeinek, száraz szavannáinak lakója ez a mongúzféle kisragadozó. Elsősorban kisebb gerincesekkel és gerinctelenekkel táplálkozik, de szívesen fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is. A családjaiban többnyire csak a legmagasabb rangú nőstény és hím szaporodik, a többiek a kicsik nevelését, valamint a csapat védelmét segítik. Mindig van egy őrszem, aki jellegzetes szurikáta testtartásban, felegyenesedve kémleli a vidéket. Talán emiatt, és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, rendkívül népszerűek. A két most született szurikáta kölyök – a szándékaink szerint – továbbra is a Vadaspark lakója lesz, hadd gyarapodjon a csapat!

Szegedi Vadaspark – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egyenesen Costa Ricából érkeztek Szegedre a világ legszebb pillangói

Eszti_mav

Pettyes szarvasok születtek a Szegedi Vadasparkban

magyarallatvedo

Tündéri kenguruk születtek Szegeden

Erik