Image default

Brutálisan megkínzott kutyákat találtak egy borsodi tanyán

Négy, alig 4 hónapos keverék kölykök szívszorító történetét tavaly augusztusban mutatta be a Heti Napló. A Noé Állatotthon karantén részlegén Szütyő, Motyó, Pakk és Tatyó bármit megtettek volna egy kis simogatásért. A Heti Napló riportja.

Kollégánk legszívesebben mindegyiket hazavitte volna, de a 2 macskája és a szomszédok sem biztos, hogy örültek volna nekik a társasházban. Fájó szívvel búcsúzott el tőlük, akkor még csak remélte, hogy jó sorsuk lesz.

Alig pár hónappal később pedig már teljesült is a vágya. Egy erdőszéli kirándulóhelyen nem mással, mint Szütyővel, vagyis az új nevén Buckyval és 17 éves gazdijával Eszterrel találkozott. Ő fogadta örökbe az egyik hányatott sorsú kiskutyát.

Bucky jó tanuló, a kutyaiskolában már az alapokat is elsajátította. Tud ülni, feküdni és figyelni is, ha a gazdi azt kéri tőle.

Már amikor. Az, hogy Bucky boldog, kiegyensúlyozott állat, az már messziről is látszik. A mondás azonban, hogy a kutya nem felejt, nála is igaznak bizonyult.

Buckyt alig pár hónapos kutyakölyökként komoly trauma érte. 4 testvérével valamint egy kecskével együtt korábbi gazdájuk 35 fokos melegben szorosan átkötött levegőtlen takarmányos zsákba rakta őket, majd egy utánfutóra hajította az állatokat és úgy furikázta a szerencsétlen jószágokat keresztül-kasul a fővárosban.

Csak a szerencséjüknek és az épp szolgálatban lévő biztonsági őrnek köszönhetik, hogy az időközben 70-80 fokosra felhevült zsákban nem fulladtak meg. A köztéri kamera képein látható, hogy Zoltán amint meghallotta a kutyák nyüszítését megállította az Ázsia Center parkolóját elhagyni készülő kocsit.

Azonnal értesítette rádióján a váltásparancsnokot, aki még több biztonsági őrrel és rendőrökkel érkezett a helyszínre, hogy elállják a feldühödött autós útját és állatvédőkkel együtt kiszabadították a forróságtól elalélt állatokat a zsákokból.

Eszter nagyon hálás a biztonsági őrnek. Éppen ezért úgy gondolta, az lesz a legjobb, ha személyesen is elmondja mindezt a kutyája megmentőjének. A bevásárlóközpont parkolójában Zoltán ismét szolgálatban volt. Nagyon megörült az óriássá cseperedett kutyának és Eszternek, rögtön egy közös sétára is indultak, ahol Bucky és testvérei mellett Zoltán kutyái is szóba kerültek.

Zoltánt az egyik biztonsági szervezet díjjal jutalmazta amiért az életét kockáztatva megmentette az állatokat. A büszkeség mellett egy kis keserűséget is láttam azért Zoltán arcán. Kiderült az állatkínzóra kiszabott bírósági ítéletben csalódott. A férfit ugyanis állatkínzás miatt 9 hónap börtönre ítélték két évre felfüggesztve.

A büntető törvénykönyv úgy rendelkezik: maximum 2 év börtön szabható ki állatkínzásért, amikor valaki az állatnak különösen nagy szenvedést okoz, akkor pedig 3 év. A gyakorlatban azonban még nem volt példa arra. hogy jogerősen 2-3 évre ítéljenek valakit azért, mert állatot kínzott. Hiába teszi lehetővé a btk, letöltendő börtönt is csak nagyon ritkán kapnak az elkövetők.

Nem csak a letöltendő börtönbüntetések száma elenyésző. Már az is nagy szó, ha állatkínzásos ügy egyáltalán eljut a bíróságra.

Anita és kollégája Lívia 3 éve foglalkoznak állatok mentésével. Csakis állatkínzásos esetekkel foglalkoznak, olyan kutyákkal, akiket éheztetnek, vagy boksz zsáknak használnak a gazdájuk. A legtöbbször Borsod megyébe riasztják őket, ez ugyanis az egyik hazai gócpont. A dobozban gubbasztó Hős és a furcsa testhelyzetben a kanapén fekvő Noémi 3 hete került hozzájuk. Anita egy kazincbarcikai tanya mellett sétált, amikor észrevette a szörnyű körülmények között tartott kutyákat, azonnal értesítette is a hatóságokat. Kimondani is szörnyű, de az állatvédők zoofiliára, vagyis az állatokkal létesített szexuális kapcsolatra gyanakodnak.

A sárban és saját ürülékükben fekvő kutyák a sarokban szemlesütve ültek, látszott rajtuk, hogy átjárta őket a félelem. Kiegyensúlyozott állatoknak semmiképpen sem nevezhetőek, a hatósági állatorvos mégis azt állapította meg, hogy minden rendben velük.

A hatóság nem cselekedett, Anitáék azonban nem hagyták annyiban a dolgot, Hőst és a vemhes Noémit azonnal elhozták a tanyáról. Kiderült, hogy nagyon is jól tették. A kórház, ahova vitték a kutyákat már egészen más szakvéleményt adott róluk.

„Bélsárral erősen szennyezett, csapzott a szőrzete, alultáplált, rendkívül félénk, csak enyhe bódításban vizsgálható. A kutya rendkívül nehezen kezelhető, mert fél az emberektől, különösen a férfiaktól. Valószínűsíthető, hogy korábban sokszor és kegyetlen durván bántalmazták. Hozzáférni, kezelni szinte csak bódításban lehet. Rehabilitációjára alig van esély” – írták.

Mészáros Gabriella állatvédelmi szakértő szerint amiről Anita beszélt rendszerszintű probléma.

Vagyis a hatósági állatorvosok azért nem kobozzák el az állatokat, mert egyszerűen nincs hova tenni őket utána. Ha van is férőhely, akkor sem biztos, hogy jobb sors vár rájuk, a törvényi előírás szerint ugyanis 14 nap után elaltathatják őket. De nem ez az egyetlen baj. Sok esetben a legkülönfélébb állatkínzásos esetekhez riasztott hatóságok még mindig nincsenek a helyzet magaslatán.

Így lehet az, hogy szemet hunynak egy-egy rossz körülmények között tartott állatkínzás felett. Pedig társadalmi igény lenne a változásra. A kormány nemrég egy online konzultációt indított útjára. A kitöltők közül egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét 96 százalék, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig 97 százalék támogatta.

Közben pedig 500 millió forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippezésére, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a falvak önkormányzatai számára.

Az biztos, hogy a Noémihez és Hőshöz hasonló megtört lelkű kutyusok már nagyon várják a segítséget, Anitáék most a rendőrséghez fordultak, ismét elindult a nyomozás a kutyák ügyében.​

atv.hu, fotó: illusztráció


 

KAPCSOLÓDÓ

Az út szélén, egy papírdobozban hagyta a cicákat a férfi

Marci

Kutyák segítenek a tűzoltók mentális egészségén

magyarallatvedo

Nyomkereső kutyák, állatvédelem, felelős állattartás: állatvédelmi programot tartott a rendőrség

Marci