Image default

CO2-elnyelőből CO2-kibocsátóvá válnak Brazília erdei

Szénelnyelőből szénkibocsátóvá kezdett válni a brazil erdők egy része, állítják Minas Gerais szövetségi állam kutatói a lombhullató, félig lombhullató és örökzöld erdőségek 33 éven át tartó tanulmányozására hivatkozva.

Klímakutatók már évek óta jelezték, hogy Brazília erdőségeinek, köztük a trópusi erdőknek egy része hamarosan szénelnyelőből szénkibocsátóvá alakul át, mivel a térségben emelkedik a hőmérséklet és folytatódik az erdők felégetése.

A délkeleten fekvő Minas Gerais 32 erdőségében 1987 óta elkezdték mérni a szén-dioxid-elnyelést és a szén-dioxid-kibocsátást, a méréseket egészen 2020-ig folytatták.

A Phys.org tudományos oldalon közölt adatokból kiderült, hogy a tanulmányozott térségekben 2020-ban 2,6 százalékkal kevesebb szenet nyeltek el az erdők 2020-ban, mint 1987-ben. Ugyanezen időszakban a térségben mintegy 3,4 százalékkal több szén-dioxidot bocsátottak ki.

Az elnyelés és a kibocsátás teljes mennyiségét tekintve megállapították, hogy ma már a térség több CO2-t bocsát ki a légkörbe, mint amennyit elnyel. Azt is kimutatták, hogy e tekintetben a fordulópontot 2013 jelenti.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a problémára van megoldás: még a globális felmelegedés ellenére is lehetséges visszafordítani a folyamatot, ha megváltoztatják a földdel, erdőkkel való gazdálkodás módját. Ezért kezdeményezik, hogy a brazil kormány tiltsa be az erdők felégetését és támogassa az erdőtelepítést.

euronews.com

KAPCSOLÓDÓ

Klíma és időjárás: pár napos és fél évszázados távlatok

magyarallatvedo

Egyre délebbre vándorolnak a rénszarvasok a klímaváltozás miatt

Marci

Új sorozattal jelentkezik a földről David Attenborough (videó)

magyarallatvedo