Image default

Egészen fura dolog derült ki a Csernobil környékén élő madarakról

Változásokat okoz a sugárzás a Csernobil közelében élő madarak szervezetében – írja az IFLScience friss tanulmányrára hivatkozva a 24.hu. A kutatás az atomerőmű körüli 30 kilométeres zóna széncinegéit (Parus major) és kormos légykapóit (Ficedula hypoleuca) vizsgálta.

Megváltoztak a csernobili madarak

A csernobili atomkatasztrófa óta eltel 38 évben az emberek által hátrahagyott területen az élővilág a radioaktív szennyezés ellenére is felvirágzott. Azóta több tudós is kutatta, hogy milyen hatással van a környéken élő állatokra az ottani kedvezőtlen környezet, azonban máig nem ismerjük teljesen a sugárzás következményeit. Most Sameli Piirto finn kutató kollégáival elsőként készített a térség madaraira fókuszló tanulmányt, amely közelebb vihet a megértéshez.

A 24.hu cikke szerint amikor a szakértők DNS-mintákat vettek a madarak ürülékéből, meglepő dologra lettek figyelmesek. Azt vették észre, hogy a magas sugárzásban élő szárnyasok bélflórájában más arányokban vannak jelen a baktériumok, mint az átlagos környezetben élő fajtársaikéban.

Máig kísért a katasztrófa

Egy tanulmány szerint az emberektől mentes csernobili elzárt zónában élő mutáns farkasok olyan rákellenálló genomot fejlesztettek ki, amely kulcsfontosságú lehet a halálos betegség elleni küzdelem segítésében. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ha Te is szereted a madarakat, szombaton itt a helyed!

Eszti_mav

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az orvvadászt

magyarallatvedo

Ez a légycsapda nagyon veszélyes a fecskékre!

magyarallatvedo