Image default

Dániában hamarosan újra ölhetik a nyérceket a bundájukért

Tízezer izlandi nyérccel indulhat újra a dániai nyérctenyésztés a jövő évben – de csak akkor, ha addig sikerül kormányt alakítani. A nyérctenyésztést két éve tiltották be Dániában, miután az állatokban felfedezték a koronavírus egyik emberre is veszélyes mutációját. A Mette Frederiksen vezette kormánykoalíció belebukott a nyérc-ügybe és előrehozott választást kellett tartani. Új kormányt létrehozni viszont azóta sem sikerült, ami a nyércek sorsát is megpecsételheti – közölte az Euronews.

Az újévtől kezdve újraindulhat a nyérctenyésztés Dániában, ennek érdekében január elején tízezer nyércből álló szállítmány érkezik a skandináv országba – számolt be róla a DR dán televíziós csatorna hétfőn.

A nyérctenyésztést két éve tiltották be Dániában, miután az értékes szőrméjükért tenyésztett állatokban felfedezték a koronavírus egyik mutációját, mely az emberre is átterjedhet. Mette Frederiksen miniszterelnök akkor azonnali hatállyal elrendelte a csaknem 14 milliós nyércállomány leölését. Később kiderült, hogy a kormány csak utólag teremtette meg a rendelet jogi alapját.

A kisebbségi kormányt vezető szociáldemokrata miniszterelnök október elején előrehozott választásokat jelentett be, ugyanis a kormányt támogató baloldali blokk egyik pártja a kormány megbuktatásával fenyegetőzött, amiért szerintük nem megfelelően kezelték a nyércállomány leölése körüli helyzetet.

A november elsején megtartott választásokon a baloldali blokk szűk többséget szerzett, a kismértékű győzelem miatt pedig Frederiksen másnap benyújtotta lemondását. A választások óta a Szociáldemokrata Pártnak még mindig nem sikerült kormányt alakítania. A koalíciós tárgyalások folyamatosan zajlanak.

Amennyiben az izlandi nyércek január 4-ei érkezéséig nem alakul meg a kormány és nem születik megoldás, a Danske Mink nevű dán nyérctenyészeti ipari egyesület szerint vizsgálat hiányában az összes beérkező nyércet el kell altatni. A kialakult helyzet miatt azt sem tudni, hogy ki felel majd a beérkező nyércek kötelezően elvégzendő egészégügyi ellenőrzésének kifizetéséért, mely állatonként 86 euróba (36 ezer forint) kerül.

Dánia a világ egyik legnagyobb nyércszőrme-exportőrei közé tartozik. A mintegy 1500 tenyésztőt tömörítő Koppenhága Szőrme nevű szervezet a szabályozás előtt a világ nyércállományának negyven százalékáért felelt.

(Forrás: Euronews, Kép: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

 

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Koronavírus miatt levágnak 15 millió nyércet Dániában

magyarallatvedo

Dániai állatkert fogadta be az ukrán oroszlánokat

Erik

A Dániában leölt és eltemetett nyércek visszajöttek a felszínre

magyarallatvedo