Image default

Dr. Fülöp Erik: Foglalják el az állatvédők a Népligetet!

A független országgyűlési képviselő által vezetett egyesület, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat egész napos örökbefogadó és családi nappal várja az állatbarátokat június 12-én, a Népligetben. Az esemény érdekessége, hogy jelen lesz Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztos is. A rendezvényről, a két politikus együttműködéséről és az állatvédők összefogásáról kérdeztük.

Nemrégiben hirdette meg, hogy június 12-én nagyszabású rendezvényre készülnek a Népligetben. Honnan jött az ötlet az örökbefogadó napra?

Az elmúlt egy év mindenkit nagyon megviselt, az örökbefogadó és családi nap pedig jó lehetőség arra, hogy egyrészről színvonalas programokkal várjuk az állatbarátokat, másrészről hogy egy asztalhoz ütessük a hazai állatvédelem szereplőit. Nagy öröm számomra, hogy Ovádi Péter miniszteri biztos, Dr. Vetter Szilvia az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, Tornóczky Anita az Állatvédőrség szóvivője mellett olyan elismert tudós is elfogadta a meghívásunkat, mint Miklósi Ádám professzor, akitől egy nagyon érdekes előadást hallgathatunk majd meg az örökbefogadott állatok pszichológiájáról.

Az, hogy Ovádi Péterrel együtt nyitják meg a rendezvényt, utalhat arra is, hogy Önök között szorosabb együttműködésre kerül majd sor a jövőben?

Azt gondolom, hogy miniszteri biztos úrral mindketten csapatjátékosok vagyunk, és közös célunk az, hogy az állatvédelemben változásokat érjünk el. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is egyeztettünk szakmai kérdésekben, rendkívül nyitottak vagyunk egymás javaslataira. Mindkettőnk szeme előtt az a cél lebeg, hogy a mostani állatvédelmi helyzeten rövid idő alatt nagy mértékben javítani tudjunk. Ehhez azonban nem csak a mi lehetséges összefogásunk szükséges, hanem az állatvédelemi minden szereplőjének együtt kell tudnia működni. Éppen ezért is ilyen széles a paletta a családi napunk előadóinak körében is: képviselteti magát az állam, a tudomány és természetesen a civil szervezetek is szép számban.

A gyerekeket milyen programokkal várják?

Arra törekedtünk, hogy úgy állítsuk össze a programokat, hogy abban kicsik és nagyok is megtalálják a számukra leginkább tetsző előadásokat. A kicsiket egész napos foglalkoztató sarokkal várjuk, nagy öröm, hogy csatlakozik Jandika is terápiás kutyájával, így azon túl, hogy egy gyermekekről szóló kerekasztal-beszélgetésen osztja meg velünk sokéves szakmai tapasztalatait, a kutya-simogató sem marad el. Emellett látványos bemutatóval készül a Forte kutyaiskola, lesz agility is és meghívtuk Jack Spenótot is, aki egy interaktív előadás keretében segíti majd a gyerekek felelős állattartásra történő edukációját. Számomra különösen szívet melengető, hogy ezen a napon tudom majd Ovádi Péter miniszteri biztos úrral átadni a tavaly meghirdetett felelős állattartásról szóló rajzpályázatom nyerteseinek ajándékait. A szülőkkel már felvettük a kapcsolatot, az ország minden pontjáról várjuk a tehetséges gyermekeket, sőt egy család reményeink szerint Nagyváradról is tud majd csatlakozni hozzánk.

Nincs örökbefogadónap gazdásítás nélkül…

… Ez így van. Mi is felkértünk több állatvédő szervezetet, hogy saját protokolljukat figyelembe véve hozzanak örökbefogadásra váró kutyákat és macskákat. Reméljük, sokan kerülhetnek szerető családba a rendezvény után. De arra törekszünk, hogy a kerekasztalbeszélgetésekkel is növeljük az örökbefogadási kedvet. Előadóink az örökbefogadás előnyeiről, a gyermekek és az állatok kapcsolatáról, és például a sajtó szerepéről is beszélgetnek majd. Emellett azonban más módon is segítséget kívánunk nyújtani az állatvédő szervezeteknek, mivel tudjuk, hogy különösen nehéz év van a hátuk mögött. A kitelepülő szervezetek adományokat is gyűjthetnek, legyen szó anyagi vagy tárgyi felajánlásokról. Bízunk abban, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni a működésük könnyebbé tételéhez.

Mit vár a rendezvénytől?

Azt, hogy megtelik állatvédőkkel a Planetárium melletti zöld terület. Nagyon sok állatbarát van az országban, akik valóban szívügyüknek tekintik az állatok sorsát. Őket szeretnénk összefogni és meglepni egy nagyon színes programcsokorral, aminek segítségével remélhetőleg sok szép élménnyel gazdagodnak majd. Mindenkit bíztatok arra, hogy látogasson ki a rendezvényünkre, kérdezzen minket bátran az aktuális kérdésekről, alakuljon ki egy konstruktív párbeszéd, közben pedig egyenek, igyanak, szórakozzanak, nevessenek. Nagyon ránk férnek a vidám pillanatok, ebből pedig garantáltan nem lesz hiány az örökbefogadó és családi napunkon.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Újabb brutális kutyatámadás történt, az idős áldozatot meg is kellett operálni

Marci

Rémület Kaliforniában: egy puma sétált be egy osztályterembe – VIDEÓ

Marci

Újranyílt a muflon óvoda a Körösvölgyi Állatparkban

magyarallatvedo