Image default

Dr. Kapócsi Andrea: gyógynövények, természetes módszerek kullancsok bolhák, bélférgek ellen

Az elhanyagolt, alultáplált állat kedvező terepet nyújt e paraziták számára. Minél sűrűbb a kutyapopuláció, vagyis minél több kutya van összezárva egy szűk területen, annál nagyobb az élősködők elterjedésének a veszélye. A beteg vagy alkatilag legyengült kutya mindenféle parazita számára „könnyű prédát” jelent. Az egészségtől majd kicsattanó kutyát ritkán támadják meg kártevők, és ha ez mégis bekövetkezik, akkor is csak rövid ideig tart a fertőzés, mert a szervezet immunrendszere hamar felülemelkedik a problémán. Az életenergia gyengülésének helyén az élősködők számára mindig optimális feltételek mutatkoznak. A leginkább bevált megelőzési mód a legjobb egészségi állapot, és az ennek megfelelő higiéniás tartáskörülmények biztosítása.

A belső és külső élősködők nyilvánvaló támadása gondolkodásra és cselekvésre kell, hogy késztessenek bennünket, mivel a kártevők nem csak tápanyagelvonó vérszívók, hanem betegségátvivők is. Ily módon pl. a kutyabolha terjeszti a galandféreg petéit is. A kullancsok baktérium- és vírusátvivőként ismertek.

 

kullancs-kep

Kullancs

Külső élősködők elleni védekezés és kezelés

A külső élősködők okozta szokványos mellékhatásokat ismerjük: viszketés, esetleg vérző bőrkiütések, szőrhullás és allergiák. Ezek a tünetek parazitás eredetű ekcéma néven foglalhatók össze. Az állandó vakaródzás idegessé teszi az állatot, ami miatt étvágyzavarok és lesoványodás is jelentkezhet. Újabban az élősködők ellen hatásos illóolajos nyakörveket is kínálnak. Alternatív megoldás lehet, hogy a kutya szőrzetét hetente kétszer-háromszor illóolajjal bemasszírozzuk vagy bepermetezzük. Erre a legalkalmasabb az eukaliptusz– és a rozmaringolaj, melyekből 60°C-os vízbe tegyünk egyenként néhány cseppet.

A szervezet tartós áthangolása a külső paraziták ellen homeopátiás szerekkel lehetséges. Áthangolódás esetén a külső élősködőknek akár 100%-os csökkenésével is számolhatunk:

  • Kullancsok, tetvek, szőrtetvek és bolhák ellen Ledum CH200-at adunk havonta egyszer.
  • Rühatkák és demodikózis (szőrtüszőatka) ellen az Apis CH30 hatásos, amelyet kétnapos időközönként kétszer félévente ismétlődve adunk.

A kutyavacok következetes tisztántartása feltétlenül szükséges. A nem kívánt „társbérlők” távoltartására irányuló fáradozásainkat azzal is támogathatjuk, hogy kedvencünk ivóvizébe mindig teszünk néhány csepp vadalma (Crab Apple) esszenciát, és a fekvőhelyét is időnként bepermetezzük vele.

 

bolha-kep

Bolha

Belső élősködők elleni védekezés és kezelés

A kutyában élősködő férgek fogyás, bőrelváltozások és viselkedési rendellenességek okozói lehetnek.

  • Galandférgek (Cestodák) ellen adjunk Natrium sulphuricum CH9-et naponta kétszer, nyolc napon át, félévenkénti ismétléssel. Ez a szer a véglények (Protozoák) ellen is hatásos.
  • Hengeresférgek (Nematodák) ellen adjunk Abrotanum CH5-öt naponta háromszor, félévenkénti ismétléssel. Az Abrotanum a mételyeket (Trematodák) is távoltartja.
  • Orsóférgek (Ascaridák) távoltartására Cina CH5 adható naponta háromszor, hat napon át, félévenkénti ismétléssel.
  • A véglények egy másik csoportja, – mely a következő parazitás betegségeket okozhatja: babesiosisgiardiosistoxoplasmosis -, Natrium muriaticum CH15-tel kezelhetők eredményesen, kétnapos időközönként kétszer, négyhavonkénti ismétléssel.

 

kutya-orsoferge

Orsóféreg

A gyógykezelési módoknál a beteg alkatát, a vitamin- és ásványianyag-ellátást, valamint a higiéniás körülményeket is figyelembe kell vennünk.

A megfelelő egyedi homeopátiás alkati szer támogatja és stabilizálja a szervezet ellenálló képességét, és megakadályozza az újabb fertőzés kialakulását. Ugyanez érvényes a belső élősködőkre is.

haziallat.hu

KAPCSOLÓDÓ

Kiskutyákon kísérletező cég ellen tüntetnek brit állatvédők

Marci

Brutálisan kivégeztek egy kutyát a Zala megyei Csömödéren – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Könyörgő szemek, remegő lábak – Pandáékért szorít most mindenki

Viki