Image default

Egész évben látogathatóak a Fővárosi Állatkert hatalmas anakondái

A Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában látható két anakonda – akiket gondozóik „a két grácia” néven szoktak emlegetni -, az intézmény legtermetesebb kígyói közé tartoznak. A nagyobbik hossza jó négy és fél méter, amivel csak az egyik tigrispitonuk kelhet versenyre – írták meg honlapjukon az állatkert munkatársai. 

Ahogyan az év minden más napján, a téli időszakban is nyitva áll az Állatkert a nagyközönség előtt. Persze ilyenkor felértékelődnek a beltéri bemutatóhelyek, fűtött állatházak. Köztük a Pálmaház is, ahol igazi trópusi klíma fogadja a látogatót, trópusi állatokkal és növényekkel. A legtöbb ott látható faj Közép- és Dél-Amerikában honos.

Közéjük tartozik az anakonda is. A híresnek és hírhedtnek is számító óriáskígyóról rengeteg téves hiedelem kering, nagyrészt az olyan filmek miatt, amelyek embervadász vérengző fenevadként állítják be ezeket a hüllőket. A legendák kiterjednek az anakondák méretére is, hiszen lépten-nyomon hallani tízméteres, vagy még annál is hosszabb egyedekről. A valóságban a valaha is lemért leghosszabb anakonda 9,3 méteres volt, ami persze nagyon sok, de nagyjából annyival haladja meg a fajra jellemző átlagos méretet, mint amennyivel a valaha élt legmagasabb ember 272 centis magassága is meghaladja az emberek átlagos magasságát. Egy kifejlett hím anakonda átlagosan 3 méter hosszú, egy nőstény pedig valamivel több, mint 4 méter.

Az állatkertnek két nőstény állata van, akiket a gondozók úgy szoktak emlegetni, mint „a két grácia”. A mitológiában persze a gráciák hárman vannak, azonban a fővárosi anakondák inkább amiatt érdemelték ki ezt a nevet, mert olyan szépségesek – legalábbis az állatkerti munkatársak annak találják őket, még ha ezt a véleményt talán nem is osztja mindenki. “De az Állatkert többek között arra is való, hogy minden állatban meglássuk a szépet, és megértsük azt, hogy minden fajnak jelentősége és szerepe van a földi élet nagy rendszerében.”- írták.

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

 

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Élen jár a Fővárosi Állatkert a veszélyeztetett fajok megmentésében

Erik

Őshonos fajaink megmentésén fáradozik a Fővárosi Állatkert

Erik

Karcsi, a mentett gólya is gyakran hűsöl a strandon

Erik