Image default

Egészben nyelt el hét vidrát a kardszárnyú delfin, bele is pusztult!

Egészben nyelt el hét vidrát a kardszárnyú delfin, bele is pusztult! A kardszárnyú delfinek általában nem esznek tengeri vidrákat, ráadásul nem is szokták egyben lenyelni a prédájukat. 

Egyben nyelt le hét vidrát egy kardszárnyú delfin Oroszországban, ezzel halálra ítélve saját magát – írja a Live Science. Amint a különös esetről szóló tanulmányból kiderül, az állat messze volt a megszokott vadászterületétől, de a tudósok nem tudják, mit kereshetett ott.

A nőstény kardszárnyú delfin (Orcinus orca) tetemét 2020-ban fedezték fel a Bering-tengeren fekvő Parancsnok-szigetekenosztotta meg a 24.hu.

A boncolás során a hét tengeri vidrán (Enhydra lutris) kívül – amelyek összesen több mint 110 kilogrammot nyomtak – 256 fejlábúakhoz tartozó csőrdarabot is találtak az állatban.

Az egyik vidra elakadt a szájüreg és a nyelőcső között, ez okozhatta a tengeri ragadozó vesztét.

A kutatók szerint több okból is furcsa ez az eset: először is, a kardszárnyú delfinek általában nem esznek tengeri vidrákat, ráadásul nem is szokták egyben lenyelni a prédájukat.

Normális körülmények között ezek az állatok fókákra vadásznak, amelyeket széttépnek és csak bizonyos részeiket fogyasztják el.

A szakértők úgy vélik, a vidrák lenyelése nehéz feladat lehetett, hiszen azok akár 1,5 méteresre is megnőhetnek. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy az állatot az éhezés vitte rá a nem mindennapi zsákmány elejtésére.

Szintén érdekes, hogy ez a fajta kardszárnyú delfin alapvetően az Egyesült Államok nyugati partjainál él, nem pedig a Bering-tenger környékén.

Alaszka partajinál egyébként az elmúlt időszakban csökkent a tengeri vidrák száma, a kutatók lehetségesnek tartják, hogy hasonlóan furcsán táplálkozó kardszárnyúak állhatnak a példányszám fogyásának hátterében.

Az utóbbi időben egyre több hajót támadnak meg az orkák

Nemrégiben írtuk meg, hogy megint megtámadtak a kardszárnyú delfinek egy hajót, most viszont a támadás után, egészen a kikötőig követték azt. Ez az első ilyen ismert eset, amikor az állatok nem tűnnek el azután, hogy megrongálták a vízi járművet.

A kardszárnyú delfinek (másnéven orkák, vagy angol elnevezésüknek megfelelően gyilkos bálnák) 2020-ban kezdtek el szokatlanul viselkedni a hajókkal szemben. Mint írják, ötből egy esetben az orkák csupán megakadályozták a jármű továbbhaladását. Három alkalommal azonban annyira megrongálták a hajót, hogy az elsüllyedt.

Ilyenkor a legtöbb esetben addig tartott a támadás, amíg a delfincsapat el nem törte a hajó kormánylapátját. Miután ez sikerült, elunták magukat, és továbbúsztak.

A legutóbbi támadáskor azonban nem elégedtek meg ennyivel: miután május 24-én éjjel megrongálták a Mustique nevű jacht kormánylapátját a Gibraltári-szorosban. Az orka-csapat nem tágított a hajótól ekkor. Egyelőre nem világos, hogy ez fordulópontot jelent-e a tanult agresszív viselkedési mintájukban.

„Kis időbe telt, és elkezdtek nekicsapódni a kormánylapátnak, a rázkódást a fedélzeten is érezni lehetett” – írta a blogjában April Boyes, aki tapasztalt tengerész, és átélte a támadást. Miután eltörték a kormánylapátot, látszólag érdeklődésüket vesztve elúsztak.

Húsz perccel később azonban visszatértek, és elkezdtek körözni a hajó körül.

„Miután az orkák egy órán keresztül folytatták a kormánylapát döngetését, immár világos volt, hogy az teljesen tönkrement, és a víz elkezdett beszivárogni a hajóba” – írta Boyes

A hajó legénysége értesítette a spanyol parti őrséget, ami a barbate-i kikötőbe vontatta őket. Az orkák még ekkor sem szakadtak le róluk: „kikísérték” a hajót, egészen a partig.

(Forrás: Live Science/ 24.hu, Képek: Shutterstock)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Imádnivaló vidrakölyök életét mentették meg amerikai állatvédők

Erik

A Balaton legnagyobb vidráját gázolhatták halálra a 71-es úton

Eszti_mav

Sírdogáló, elárvult vidrakölyköt mentettek a Séd patakból

Marci