Image default

Egészen fiatal korban kialakulhat az állatkínzás elleni érzéketlenség

Állatkínzást nem csak fegyverekkel követnek el, a puszta kéz is elég hozzá.

A macska nem mindig esik talpra

A közelmúltban bejárta az internetet egy videó, melyet egy Jármiban élő fiatal fiú töltött fel a saját közösségi oldalára. A magyarallatvedelem.hu-n megtekinthető felvételen látszik, ahogy társai nevetésétől kísérve egy macskával próbál „kosárlabdázni”, körülbelül tíz méterre elhajítva az állatot.

– Már egy két-három méteres zuhanás is igen komoly sérüléseket okozhat a macskákban – emelte ki a szon.hu kérdésére dr. Pelle György állatorvos. Aki szerint bár a mondás úgy tartja, hogy a macska mindig talpra esik, ez csak akkor érvényes, ha az állatnak van ideje felkészülni az ugrásra, megtervezni a mozdulatsort.

– Egy kényszerített helyzetben erre nincs lehetősége. Egy ilyen dobás után nem tudja felvenni azt a pózt, amely megvédené a sérülésektől, így akár csont- vagy gerinctörés, belszervi sérülés is előfordulhat.

Kell az oktatás

– Nehéz felmérni, hogy valójában mennyivel volt gyakoribb az állatkínzás az elmúlt időszakban, mert amíg korábban esetleg csak néhány ember tudott egy-egy esetről, most az internetnek köszönhetően nagyon gyorsan terjednek az információk – hangsúlyozta Pompár Ágnes, a PCAS Állatmentő Egyesület alelnöke a lap megkeresésére.

– Sajnos nagyon sok hasonló történetünk van a megyéből. Egyszer találkoztunk egy olyan videóval, amelyen egy kölyökkutya levágott fejével fociztak gyerekek. A felvétel minősége miatt nem lehetett azonosítani az elkövetőket.

Úgy véli, már egészen fiatal korban kialakulhat egy ilyen szintű érzéketlenség. Erre a problémára a megoldást az edukációban látja: szükség lenne rá, hogy akár iskolai keretek között is érzékenyítsék a gyerekeket a természet- és állatvédelemre.

szon.hu – magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

5 eset, amikor a macskák fittyet hánytak az intimszférára

magyarallatvedo

Curtis az örökbefogadás mellett kampányol: Fontos számomra az állatvédelem!

magyarallatvedo

Száraz kútba zuhant cicákat mentettek ki a tűzoltók Tarpán és Baktalórántházán

Marci