Image default

Egy videó miatt robbant ki botrány – követelik a lóvérfarmok bezárását

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, és ez sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére? Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, és ezen át vért vesznek tőle – írta meg a magro.hu.

„Humánusan” terelik be a lovat a vérvételi helyre

Izlandon az egyik európai piacvezető biotechnológiai cég, az ÍSTEKA csoport dolgozza fel. A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban. A gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele. 2021-ben Izlandon a vérfarmok száma háromszorosára, 199-re nőtt, és közel 5400 kancát tenyésztettek kizárólag a véréért.

Így vannak összezsúfolva a tenyészlovak

A film vitát váltott ki Izlandon, ahol sokan először értesültek a vérfarmokról, annak ellenére, hogy 1979 óta működnek. Az ellenzők az összegyűjtött vér mennyiségét is bírálták, sokan pedig a véleményük szerint állatkínzó gyakorlat betiltását követelik a kormánytól.

Ez itt a cég propagandafilmje amit a botrány kirobbanása után készítettek:

EZ pedig a film a valóságról, érdemes összahasonlítani (7:40-től)

A vemhes kancák véréből kivont PMSG hormont a haszonállatok, különösen a sertések termékenységének növelésére szolgáló állatgyógyászati készítmények előállítására használják fel az Unióban.

magro – ISTEKA – Magyar Állatvédelem