Image default

Az Egyesült Királyság szigorított a kozmetikai állatkísérleti szabályain

Az Egyesült Királyság további lépést tett az EU politikájától való eltávolodás felé. Megerősítette az állatkísérletek tilalmát olyan összetevők esetében, amelyek kizárólag kozmetikumokban használatosak. Az ilyen kísérleteket az EU rendeletek lehetővé tehetik. De csak akkor, ha azokat a gyártó munkavállalók vagy a környezet biztonságának bizonyításához szükségesek írja a chemistryworld.com.

Suella Braverman belügyminiszter május 17-én tájékoztatta az Egyesült Királyság Parlamentjét. Lényege, hogy a kormány többé nem ad majd engedélyt állatkísérletek végrehajtására olyan vegyszerek esetében, amelyek kizárólag kozmetikai termékek összetevőiként szolgálnak.

Ez a lépés azután történt, hogy az állatjogi szervezet, a Cruelty Free International (CFI) megvádolta a kormányt. Véleményük szerint a vezetőség eltitkolta egy politikai döntés tényét, amely gyengítette az Egyesült Királyság hosszú ideje érvényben lévő tilalmát a kozmetikumok összetevőinek állatkísérletezése ellen.

2019 februárjában a Belügyminisztérium összhangba hozta az Egyesült Királyság politikáját az Európai Vegyi Anyagok Ügynöksége (Echa) vitarendező testületének két vitatott döntésével. A Symrise, egy kozmetikai összetevőgyártó összetűzésbe keveredett az Echa-val két kizárólag kozmetikumokhoz használt anyag, a homoszalát és a 2-etil-hexil-szalicilát regisztrációjához szükséges állatkísérletek elvégzése miatt.

Eltérés

Az Egyesült Királyság gyorsan végrehajtja az új politikát, ami erőteljesen ellentétben áll az EU hosszú és eredménytelen vitáival. Azonban felmerülnek kérdések a politika végrehajtásával kapcsolatban.

Az állatkísérletekkel kapcsolatos vita a kozmetikai összetevők esetében az EU Reach keretében hosszú történetre tekint vissza. Több bírósági ügyet és nyilvános vitát is magában foglal. Májusban az Európai Parlament tagjai megvitatták a kérdést azután, hogy az európai polgárok kezdeményezése, a „Save Cruelty Free Cosmetics” több mint egy millió aláírást gyűjtött össze. Ez formálisan a vizsgálat tárgyát képezi az Európai Bizottság által.

A CFI, amely az egyik csoport volt aki petíciót indított, azt állította, hogy az európai polgárok kezdeményezése gyakorlatilag az Egyesült Királyságban 1998 és 2019 között érvényben lévő állatkísérleti politika uniós szintű bevezetését kéri.

„Arra törekszünk, hogy elkötelezettséget lássunk az állatkísérletek befejezése iránt, bármilyen célból történjenek is, az összes kozmetikai anyag esetében” – mondta Emma Grange, a CFI tudományos és szabályozási ügyekért felelős igazgatója.

Nagyon fontos, hogy mind az ipar, mind pedig a szabályozók magabiztosan használhassák, értékelhessék és értelmezhessék a nem állatkísérleti teszteket a vegyi anyagok biztonságának biztosítása érdekében.

Az állatvédelmi csoportok remélik, hogy az Egyesült Királyság politikája befolyásolhatja az Európai Bíróság jelenlegi vitáját az Echa 2019-es döntéseiről. Ez azt kérdőjelezi meg, hogy az állatkísérletek alkalmazása a kizárólag kozmetikumokhoz tartozó anyagok esetében összhangban van-e az EU kozmetikai szabályozásának az állatkísérletek tiltásával. Bár Grange óvatosan nyilatkozik arról, hogy mennyire valószínű, hogy az Egyesült Királyság lépése befolyásolja a vita kimenetelét, azt mondja, hogy:

„Az állatkísérletek részleges visszaállítása a kozmetikumok esetében az állatkísérletek tiltására a helyes irányba tett lépés. Ezt az EU-nak is követnie kellene”.

Precedens értékű döntés

A Humane Society International (HSI) egyetért abban, hogy az Egyesült Királyság döntése precedensként szolgálhat az EU számára.

„Az Echa Reach-információs követelményeinek felhasználása az állatkísérletek igazolására (…) egyértelmű példa a Reach „pipa-kategória” alapú toxikológiai megközelítés által okozott problémákra. Ezek merev állati adatkövetelményeken alapulnak, és nem a valóságos vegyi anyagbiztonságokon” – mondta Donna Macmillan, az HSI vezető stratégiai szakértője, szabályozási tudomány területén.

Az Echa, amelyet gyakran bíráltak azért, hogy az állatkísérleteket kérte a Reach keretében kizárólag kozmetikai összetevők esetében, egyre aktívabban segíti az alternatív tesztelési módszerek elterjedését.

Az ügynökség az első új megközelítésű módszertanok (NAM) műhelyét május 31. és június 1. között tartotta. A cél az volt, hogy felgyorsítsa az állatmentes szabályozási rendszerre való áttérést. Az Echa legújabb alternatív tesztelési módszereket elemző elemzése, amelyet háromévente nyújt be az Európai Bizottságnak, ugyanezen a héten jelent meg, és egy folyamatosan pozitív tendenciát mutatott a sejten belüli vizsgálatok felé.

A brit kozmetikum-, szappan- és parfümgyártók szövetsége (CTPA) üdvözli az Egyesült Királyság politikáját és az Echa erőfeszítéseit, mint a helyes irányba tett lépéseket.

„Reméljük, hogy az Egyesült Királyságban és az EU-ban a szabályozó környezetek harmonizáltak lesznek a NAM megközelítések elfogadásában és alkalmazásában” – mondta a szakmai szervezet a Chemistry Worldnek.

Jelenleg az Egyesült Királyságnak gondosan kell végrehajtania az állatkísérleti tilalmat nemzeti Reach keretében – mondta a CTPA. „Az Egyesült Királyság kormánya új regisztrációs modellen dolgozik a brit Reach számára. A kozmetikai ipar szorosan együttműködik a kormánnyal. Cél, hogy a nem állatkísérleti biztonsági értékelési módszerek beépüljenek a keretrendszerbe.

„A kizárólag kozmetikai összetevőként használt vegyi anyagok esetében nagyon fontos, hogy mind az ipar, mind pedig a szabályozók magabiztosan használhassák, értékelhessék és értelmezhessék a NAM megközelítéseket a vegyi anyagok biztonságának biztosítása érdekében” – mondta a CTPA.

KAPCSOLÓDÓ

Madarak tömegei gyűjtik táplálékukat a lecsapolt halastavakon

Marci

Mesebeli fotókon az erdők varázslatos téli élővilága

Marci

Remek kezdeményezés: hőtartó dobozokkal támogatja a menhelyeket a Foodpanda

Marci