Image default

Elfogták a kiszabadult csimpánzokat

Elfogták a svéd állatkertben még szabadon lévő három csimpánzt, miután a héten elszökött több másik majmot kénytelenek voltak lelőni a látogatók biztonsága érdekében.

A Stockholmtól nagyjából 150 kilométerre északra található furuviki állatkert igazgatójának vasárnapi közlése szerint a túlélő állatokat gondozásba vették, illetve ellátják az egyik sérült majom sebeit.

Sandra Wilke a Gefle Tidning című helyi lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Selma, Maria-Magdalena és Tjobbe nevű csimpánz víz és élelem mellett antibiotikumokat is kapott.

A csimpánzok szerdán szöktek meg a majomházból. Három állatot le kellett lőni, egy negyedik tetemét pedig a majmok lakóhelyéül szolgáló épületben találták meg. Az állatkert azzal indokolta a majmok lelövését, hogy nem állt rendelkezésükre elegendő nyugtató ahhoz, hogy elkábítsák őket.

“Amikor kiszabadultak a majomházból emberek élete került veszélybe az állatkerten belül és kívül. Ilyen kritikus helyzetben nincs más választás, mint lelőni az állatokat”

– ismertette Wilke korábban a TT svéd hírügynökségnek nyilatkozva.

Az állatkert szombati Facebook-bejegyzésében hatalmas tragédiáról és saját mulasztásáról írt a történtekkel kapcsolatban, hozzátéve, hogy gyászolják az elpusztult Linda, Torsten, Santino és Manda nevű csimpánzt.

A svéd munkabiztonsági hatóság vizsgálata már 2018-ban hiányosságokat fedezett fel a biztonsági intézkedések tekintetében, miután egy csimpánz leharapta az egyik gondozó ujját.

Mindemellett nem ez az első eset idén, hogy svéd állatkertben állatok szabadultak el; két hónappal ezelőtt egy királykobra lépett meg a terráriumából. A kígyó egy héttel később magától hazatért.

Állatok és gondozók

A Fővárosi Állat- és Növénykert bizony nem egy hétköznapi videóval jelentkezett Valentin-nap alkalmából. Két kardszarvú antilop érkezett februárban Lipcséből a debreceni Nagyerdőbe. Az eset azért is jelentős, mert ez a vadfaj a vadonban már kihaltnak számít. Az sem semmi hír, hogy első ízben született koala Európában, állatkertben. Február elején rejtélyes orrszarvú pusztulásokról számoltunk be. A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú harminc egyedét szállították át Dél-Afrikából Ruandába, az Akagera Nemzeti Parkba.

(MTI) – berek.hu

Fotó: Getty Images

KAPCSOLÓDÓ

Így ugrándozik a kerti trambulinon egy róka – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Gyermekáldások sorozata a Fővárosi Állatkertben: elképesztően édes kecskegidák jöttek a világra

Marci

Természetvédelmi Világszervezet: Az állatkerteknek kulcsfontosságú szerepük van a veszélyeztetett fajok védelmében

Eszti_mav