Image default

Eltévedt szürkebálna bolyong a Földközi-tengerben

Az utóbbi napokban többször is láttak a Földközi-tenger francia partjainál egy szürkebálnát, aminek valójában a Csendes-óceánban van a természetes élőhelye.

A nyolcméteres, nagyjából 15 hónapos állat márciusban Marokkónál bukkant fel, majd Nápoly, Róma és Genova közelében is látták. Az AFP-nek nyilatkozó szakértő szerint elképzelhető, hogy a bálna Kalifornia közelében született, majd Kanadától északra, a Beaufort-tengerben tévedt el, ahová a szürkebálnák gyakran vonulnak táplálékot keresni. Ahelyett, hogy visszatért volna a Csendes-óceánba, az Atlanti-óceánba, majd a Földközi-tengerre jutott.

A bálnát Bormes-les-Mimosa kikötőjének térségéből a nyílt tengerre terelték a parti őrség hajói, hogy a Gibraltári-szoroson, az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengeren keresztül visszataláljon természetes élőhelyére.

A szakértő szerint a bálna látszólag jó állapotban van, bár lefogyott, hiszen nem a földközi-tengeri táplálékkínálathoz szokott.

A szürkebálnák ritkán tévednek el, de azért nem példa nélküli esetről van szó. 2010-ben az izraeli és a spanyol partoknál észleltek egy példányt.

AFP, MTI, 444.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: FRANCO BANFI/Biosphoto via AFP

KAPCSOLÓDÓ

Speciális bójákkal védik a bálnákat a jövőben a chilei partoknál

Erik

Izland nem kegyelmez: Ismét engedélyezték a bálnavadászatot!

Erik

Mindössze 50 centiméter ez a cápa, de egy tengeralattjárót is képes megtámadni

Marci