Image default

Az ember is megfertőződhet a kutyák egyik legádázabbb betegségével

A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött.

A tünetek nagyon előrehaladott állapotban észlelhetőek

A szívférgesség tüneteire általában már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres, teljesen fájdalommentes szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében.

„A súlyosan fertőzött állatok jellemzően fáradékonyabbak, köhögnek, a paraziták elzárhatják a légutakat, ezért légzési problémák léphetnek fel. Akár mozgásképtelenné is válhat a kutya, nehézlégzés léphet fel és jelentős mennyiségű folyadék halmozódhat fel a hasüregben. Ha ezeket a tüneteket észleljük azonnal forduljunk állatorvoshoz” — hívta fel a figyelmet Dr. Fok Éva, PhD, állatorvos, parazitológus.

A prevencióval százezreket spórolhatnak a kutyatartók

A már megfertőződött kutyák kezelése egy nagyon hosszadalmas, 2 éves folyamat, amely igen költséges, akár több százezer forint kiadást jelenthet a gazdának. A teljes gyógyulás lehetséges, de az állatorvos és az állattartó nagyon szoros együttműködésére van szükség. Jellemzően akkor pusztulnak el a fertőzött kutyák, ha nagyon későn veszik észre a betegséget, vagy nem viszik rendszeres kezelésre a kutyát, mert például az anyagi körülmények nem teszik ezt lehetővé. A gyógyulást követően is figyelemmel kell követni a kutya állapotát, mert 1-2 féreg maradhat a tüdőben.

Dr. Fok Éva hozzátette, hogy a gyógykezelés után nem jellemzőek a szövődmények. A tüdőben kezdik meg a kártételt a férgek, ha sikerül onnan eltávolítani őket, akkor szépen rendeződhet az állapot. „A kifejlett nőstények által lerakott mikrofiláriák a vérkeringésben mindenhol megtalálhatóak, ezért szükséges ezek ellen is végrehajtani a gyógykezelést és azokat is elpusztítani” — hangsúlyozta a doktornő.

Bent tartott kutyák sincsenek biztonságban

A kinti kutyák nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, de a lakásban tartott állatok sincsenek biztonságban, hiszen a fertőzött szúnyogok ugyanúgy bejuthatnak a lakásba. Kiváltképp a víz melletti területeken jelentősebb a kitettség. A szúnyogok elleni védelem és a megelőző készítmények mellett fontos a lakásban tartott kutyák esetében a szúnyogháló felszerelése, az udvaron tartott kutyáknál pedig érdemes a bozótos területeket kiirtani, amely a kullancs elleni védelmet is szolgálja.

A szúnyogok elleni védelemnél fontos, hogy kistestű vagy nagytestű, rövid vagy hosszú szőrű kutyáról van szó, milyen gyakran vágják a szőrét. Mérlegelni kell azt is, hogy milyen gyakran viszik vízbe, úsztatják-e. Szokták-e kozmetikushoz vinni, ugyanis minden esetben ügyelni kell arra, hogy a készítményeket a leírásnak megfelelően adjuk.

A macskák és a házigörények ugyanúgy értintettek lehetnek, sajnos erre általában nem gondolnak az állattartók. Nagyon sok macskának van légzőszervi vírus okozta fertőzése és mire kiderülne a szívférgesség gyakran elpusztulnak. Még sajnos gyerekcipőben jár hazánkban ezeknél, a szintén végleges gazdaállatoknál a védekezés, de a kutyákhoz hasonlóan komplex védelemre van szükség, sőt a megelőzést szolgáló készítmények adását a macskák esetében is már 2 hónapos korban el lehet kezdeni.

Az ember is megfertőződhet, de a szívféregnek aberráns gazdatest

Szúnyogok által terjesztett kórokozókról van szó, így a szúnyogok, mint köztigazda fontos szerepet tölt be.

„Példaként vegyünk egy szúnyog által fertőzött kutyát. A benne lévő nőstény féreg lerakja a mikrofiláriákat, majd jön a következő szúnyog, amely ezeket felveszi. Ez a szúnyog nem csak másik kutyával, hanem emberrel is találkozhat. Ha szívféreg került be a véráramba, akkor eljuthat a tüdőbe, ahol jellemzően elhal, de semmiképp nem fejlődik tovább, mert az ember nem a megfelelő gazdatest. Így nem tud 15-16 cm-re megnőni és átkerülni a szívbe. A tüdőben is 1-2 góc kialakulhat, amely inkább diagnosztikai problémát okozhat egy tüdőröntgen esetében. Magyarországon még nem írtak le szívféreg fertőzöttséget emberben, nincs mitől tartani. Az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol a leggyakoribb a szívférgesség, extrém ritka a fertőzés embernél” — mondta el a doktornő.

Hozzátette, hogy a bőrférgességnek, ami szintén szúnyoggal terjed, már van közegészségügyi jelentősége, mert látványos, de könnyen kezelhető. Ha a bőrféreg fertőző lárvái jutottak be az emberi szervezetbe, elakadnak többnyire a beoltás helye közelében. Bizonyos fejlődést elérhetnek, kisebb bőrcsomó alakulhat ki a ruhával nem fedett helyeken, például a karon, a combon vagy arcon.

A szívférgesség elleni komplex védelemmel a gyakoribb bőrférgesség terjedése is csökkenthető.

A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben résztvevő állatorvosi rendelők listája itt érhető el.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Döbbenetes adat: Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet

Eszti_mav

Minden 12. magyar kutya fertőzött lehet, a halálos betegség egyszerű szűrővizsgálattal megelőzhető

Eszti_mav

Segítség: a kutyák szívférgességét vizsgálják

Viki