Image default

Újabb mérföldkő az állatvédelemben: Magyarország is képviseltette magát Európa első számú állatjólléti fórumán

Ovádi Péter örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban.

Mérföldkő a hazai és a nemzetközi állatvédelemben

A kormánybiztos elmondta: mérföldkőnek tekinti azt, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a Fórumhoz.

„A jelen lévő tizenhét ország képviselői gratuláltak az eredményeinkhez. Külön elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország Kormánya támogatja a civil állatvédő szervezeteket, hiszen ez náluk nem jellemző” – emelte ki Ovádi Péter. Azt is hozzátette, felkérést kaptak, hogy Magyarországon rendezzék meg 2026-ban az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendkívül fontosak az újabb eredmények eléréséhez. Számos kihívás, mint például a kutya- és macskaszaporítók elleni küzdelem, határokon átívelő megoldásokat és cselekvést kíván meg.

Kulcsfontosságú témák kerültek a figyelem középpontjába az EuroFAWC-on

Hozzátette, a két napos ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni határozott fellépés, valamint a megnövekedett számú állatállomány. A jelenlévők arról számoltak be, hogy a COVID-19 járvány óta jelentősen megnőtt a kutyák száma valamennyi országban, így a kóbor állatok magas száma jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak az országok közötti sikeres együttműködéssel lehet megoldani a szaporítók okozta problémát, ezért közös munkát kezdenek meg ezen a területen.

„Az ülésen kezdeményeztük a sikeres Állatvédelmi Témahétre való tekintettel az Európai Állatvédelmi Témahét elindítását, mely nagy sikernek örvendett, számos résztvevő jelezte azonnali csatlakozását.” – emelte ki Ovádi Péter.

Az idei évben szeptember 30. és október 13. között tartandó Állatvédelmi Témahét már Európa több országában is elérhető lesz. A szervező Kormánybiztosi Titkárság célja, hogy

a résztvevő oktatási intézmények nemzetközi partneri kapcsolatokat alakíthassanak ki az állatvédelem fejlődése érdekében.

Mint ismert, az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Magyar Állatvédem

KAPCSOLÓDÓ

Jégről mentették meg az elárvult vidrakölyköt, Frodót

Marci

Lángok közül menekítették ki a tűzoltók a macskát, majd lélegeztették az állatorvos megérkezéséig

Marci

Akár tavaszig is a madárkórházban maradhat a megmentett kis mókus

Marci