Image default

Európai kezdeményezés a cápauszony kereskedelem ellen

Annak ellenére, hogy tilos az uszonyok uniós hajók fedélzetén és uniós vizeken történő leválasztása, és a cápákat természetes módon hozzájuk kapcsolódó uszonyokkal kell kirakodni, az EU a világ egyik legnagyobb cápauszony-exportőrének és a globális uszonykereskedelem fontos árutovábbítási központjának számít.


Az EU fontos szereplője a cápák kizsákmányolásának, és mivel a tengeri ellenőrzések ritkák, a cápauszonyok illegális tárolása, valamint át- és kirakodása továbbra is zajlik az EU-ban.

A Stop Finning – Stop the trade (a cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása) európai polgári kezdeményezés szervezőinek célja, hogy véget vessenek a cápauszony-kereskedelemnek az Unióban, ideértve az uszonyok importját, exportját és továbbítását is, kivéve, ha az uszonyok természetes módon kapcsolódnak az állat testéhez.

Mivel a cápauszony-leválasztás gátolja a hatékony cápaállomány-védelmi intézkedéseket, kérelmezték, hogy a 605/2013/EU rendeletet terjesszék ki az uszonyok kereskedelmére is, és ezért a szervezők arra kérik a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy új rendeletet, amely a „természetesen kapcsolódó uszonyok” követelményét kiterjeszti a teljes uniós cápa- és rájakereskedelemre.

IDE KATTINTVA TÁMOGATHATJA ALÁÍRÁSÁVAL A KEZDEMÉNYEZÉST.

magyarallatvedelem.hu